Opinió

Som 10 milions

Indispensables

Es diuen Coop-era, i són quatre vins blancs elaborats amb diferents tècniques

Quan arriba la primavera, al Penedès, igual que en la majoria de zones vitivinícoles de Catalunya, els cellers anuncien la sortida al mercat dels nous vins. Són els vins de la nova collita. Els elaboradors expliquen que n’han canviat el cupatge o l’etiqueta. A vegades, però, són vins de nova creació. Cada cop el públic és més exigent amb els nous productes que surten al mercat i, a més de ser de qualitat, el consumidor demana que, a darrere, hi hagi una història. Les històries ens agraden perquè són una eina global que ens permet refermar-nos de forma individual.

Aquesta setmana, coincidint amb l’arribada de la primavera, a Vilafranca s’ha presentat una nova gamma de vins. Es diu Coop-era, en referència al seu origen cooperatiu. Són quatre vins blancs elaborats amb diferents tècniques a partir de raïm de les varietats xarel·lo i macabeu, provinent de vinyes en vies d’abandonament. Els autors són tres joves extutelats que han trobat en la vinya i el procés d’elaboració la màgia i la passió del treball amb la terra i el seu fruit. El projecte va néixer abans de la pandèmia. Les cooperatives Covides, Entrem i Actua es van posar d’acord per introduir un grup de prop de 60 joves que provenien de programes de tutela al món laboral, mitjançant la recuperació de vinyes que estaven en risc de desaparició per falta de relleu generacional. En aquell cas, aquests joves es van dedicar a fer la poda en verd, que és la poda que es fa perquè el raïm maduri en condicions i garantir el sucre que la fruita necessita per arribar al grau alcohòlic dels vins que en sortiran. I una cosa va portar a l’altra. I de retruc ja tenim quatre ampolles per tastar!

Aquests vins s’han elaborat amb el suport de quatre cellers que s’han sumat al projecte voluntàriament i que han donat el suport tècnic i han fet l’acompanyament als joves elaboradors. Però el beneficis de la seva venda han de servir perquè aquests tres joves vegin compensat l’esforç de la seva feina en el cultiu d’aquestes vinyes i perquè puguin independitzar-se dels programes de subvencions que els han permès viure aquesta experiència i conèixer el món de la vitivinicultura com un trampolí cap a la inserció en el món laboral. I, de passada, contribuir a la conservació del mosaic vitícola que dona identitat al territori en el cas del Penedès. Perquè la sequera és, en aquest moment, una de les principals amenaces per a la continuïtat d’una activitat mil·lenària. Però la crisi estructural del sector no és pas la falta d’aigua, sinó la falta de persones que es vulguin incorporar a un sector tradicionalment castigat per la falta d’oportunitats.

Els vins de Coop-era obren la porta a una nova era, uns nous temps en què el vi és l’aliment no només que es posa a taula, sinó també l’aliment d’un futur més sostenible, un futur que vetlla per la igualtat d’oportunitats, un futur que valora el sector primari en la justa mesura com a indispensable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia