Articles

En català... si vols

D'AVUI.cat

Una cadena de supermercats acaba d’afegir-se al grup d’empreses catalanes que, al llarg de la història, s’han atrevit a comprometre’s obertament amb el país. Més enllà dels rètols en la llengua pròpia, Bonpreu proposa als seus empleats que es pengin a l’uniforme una xapa amb l’eslògan Si us plau, parla’m en català.

Amb aquest objectiu han distribuït 2.500 xapes, però s’han esforçat a deixar clar que és voluntari utilitzar-les. És un matís important. Moltes empreses obliguen els empleats a dur uniformes de mal gust, a posar-se barretines de pare Noël per Nadal o a disfressar-se per carnaval. En molts establiments els fan dur ben visible el nom, una dada personal. I tot plegat, amb finalitats suposadament comercials.

Ara bé: que ningú gosi ordenar als treballadors que llueixin un eslògan que aposta per la llengua, perquè es muntaria un sidral. Les feres habituals bramarien contra la imposició del català... tan rígida que gairebé cap nouvingut no aprèn aquesta llengua. La llibertat és, efectivament, un dret fonamental, i a Catalunya són els catalanoparlants que el tenen retallat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.