Articles

Per un estat laic, ara!

Dissabte, 23 d'octubre, i abans de viatjar cap a Morella, on va tenir lloc un nou homenatge a l'enyorat Sergi Beser –l'expert en Clarín, Galdós i Narcís Oller, entre tants d'altres–, vaig anar fins al Parque de la Cornisa, a tocar de l'església de San Francisco el Grande, on l'ajuntament madrileny vol perpetrar un nyap cedint a l'Església catòlica un terreny d'ús públic. S'hi celebrava un acte laic i laïcista en el marc d'una convocatòria cívica amb el suport d'una setantena d'entitats i de col·lectius de dibuix de no gens difícil classificació. A mi m'hi havia convidat Amesde, associació a favor de la memòria històrica, que havia nascut gràcies a la iniciativa de Miguel Núñez, comunista madrileny que va ser diputat per la circumscripció de Barcelona.

Per descriure amb més precisió el perfil de l'acte, no gens encarcarat, festiu, crec que hauríem de parlar d'un mal averany: la visita imminent a Santiago de Compostel·la i a Barcelona d'un papa, per cert, alemany, que ha gosat equiparar ateisme i Holocaust. ¿Qui finançarà tot el muntatge? ¿Hi haurà paral·lels amb la visita a Espanya d'altres líders religiosos?

¿Ajudaran els governs estatal, municipals i autonòmics iniciatives de col·lectius ateus que vulguin consolidar un pluralisme higiènic per a una societat que encara conserva el record amarg d'una jerarquia eclesiàstica que va donar, des del primer moment, el seu suport incondicional al cop d'estat, contra un govern republicà legítim, del general Franco? ¿Ha demanat l'Església espanyola perdó per la Carta col·lectiva de 1937, dels bisbes, beneint la Santa Cruzada, causant de tants estralls... i que comptava, per cert, amb el suport de cardenals catalaníssims com Pla i Deniel o Gomà? (La nota de dignitat, també catalana, va ser d'algú que va morir a l'exili: el cardenal Vidal i Barraquer.)

¿Assistiran les autoritats, com a tals, als actes que generarà la visita papal, tot i que l'article 16.3 de la Constitució ens recorda que “cap religió no tindrà caràcter estatal”? Si ho fan, ¿seran sancionats el Tribunal Constitucional? Veus autoritzades reclamen que cessin els privilegis a l'Església catòlica i que siguin derogats els acords de l'Estat espanyol amb la Santa Seu de 1979, el Concordat de 1959 i la llei de llibertat religiosa de 1980. Violar les exigències d'un estat laic, ¿no sembla que sigui com oblidar que Europa va tenir una Il·lustració?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.