Articles

Trossos

Preguntes

Ho saben perfectament els qui es dediquen a fer enquestes: segons com fas les preguntes obtens unes o altres respostes. Unes eleccions són unes preguntes a l'electorat. En la campanya, els partits intenten plantejar als electors les preguntes que creuen certes i que els convenen. Intenten definir de què van aquesta vegada les eleccions.

Adscripció

El tripartit entra en la campanya a la defensiva: sap que la seva acció de govern està mal valorada i no busca tant guanyar com perdre per poc. Ha d'evitar les preguntes sobre com ha governat i com pensa tornar-ho a fer. Per mobilitzar electorats contra l'abstenció, busca plantejar les eleccions com unes preguntes sobre adscripcions de fons, un punt metafísiques. Preguntar als electors de quin equip són, a quin bloc pertanyen: si són de dretes o d'esquerres, independentistes o antiindependentistes.

Canvi

CiU comença la campanya a l'ofensiva i buscant guanyar amb el màxim avantatge per governar sols. Ha de sumar gent que se sent d'equips diferents, però que pugui creure que ara toca canviar de govern. Per tant, planteja les eleccions com una pregunta molt situada en el temps –ara i aquí– sobre qui ha de governar i com, sobre qui mereix més confiança, pràctica i ideològica, per governar un país en crisi econòmica i conflicte nacional. Les preguntes d'uns i altres són diferents. Qui guanyi en la batalla per les preguntes, tindrà les millors respostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.