Articles

Trossos

Olot

Les notícies de successos són per naturalesa excepcionals i per tant s'ha d'anar amb compte abans de convertir-les en símptoma de res. Molt sovint, els seus mòbils tenen a veure més amb la psicologia que no pas amb la sociologia. Per tant, només es poden considerar en part significatius, excepte en el cas que de sobte es comencin a multiplicar. Amb totes aquestes reserves, el crim d'ahir a Olot encén alguns senyals d'alarma de caràcter social.

Tensió

Les societats occidentals, potser perquè havien après d'anteriors errors, van aturar prou bé d'entrada algunes de les possibles repercussions de la crisi econòmica: increment de la tensió social, derives populistes o totalitàries, un clima d'inseguretat i de violència. Però la crisi s'està allargant. Alguns dels esmorteïdors que havíem dissenyat per minimitzar els efectes perversos de la crisi comencen a grinyolar. Hem d'estar atents a qualsevol senyal d'alarma.

Crims

El crim d'Olot remet, amb tot els matisos que cal, a un increment de la tensió social emparentada amb els efectes de la crisi. És un espetec concret i molt dolorós, però ens ha de preocupar. Els crims no mereixen mai comprensió, ni tan sols quan hi ha unes circumstàncies socials que fan pujar la tensió. Del que es tracta no és de comprendre'ls. És difícil impedir-los. Però hem de fer coses per evitar que les tensions socials busquin el sobreeixidor de la violència. Sense alarmisme, alarma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.