Opinió

Abusos a menors: la magnitud de la tragèdia

La investigació i la divulgació sobre les conseqüències psicològiques dels abusos a menors afavoreixen la presa de consciència social

Estudis recents en l'àmbit de la psiquiatria posen de manifest la relació existent entre els abusos sexuals a menors i el risc que tenen les víctimes de tenir esquizofrènia. Segons alguns experts, els adolescents que han estat violats entre els dotze i els setze anys tenen un risc quinze vegades superior de tenir trastorns psicòtics que la població general. Les greus seqüeles són conegudes de fa temps però actualment tenen una major repercussió, tant des del punt de vista terapèutic com jurídic i mediàtic. La recerca i la divulgació són fonamentals per a conscienciar la població, encara massa permissiva amb aquesta mena de delictes, de terribles conseqüències. La ignorància i el silenci que han embolcallat els abusos durant segles encara prevalen en el cor de la societat, la qual cosa fomenta l'encobriment, la justificació o la minimització del sofriment dels menors. Recordem l'episodi recent de l'infame escriptor i el suport que ha rebut per part d'alguns col·legues, suposadament ben informats. M'he adonat de fins a quin punt es confonen els jocs sexuals o l'exploració del cos, que es donen durant la infància i l'adolescència, a vegades amb companys de la mateixa edat, amb la violència sexual exercida pels adults. És ben cert que alguns adolescents tenen experiències de descobriment de la sexualitat amb persones més grans però això no s'ha de confondre en absolut amb l'abús de poder.

En aquesta frontera, a vegades difusa, se situa el pederasta per tal de justificar els seus actes. Fins i tot es pot posicionar en el paper de víctima incompresa. És profundament irresponsable incórrer en la frivolitat o l'ambigüitat quan ens referim a un sofriment humà tan atroç.

Factors de detecció

Altres investigadors assenyalen que determinats factors poden ajudar a detectar la presència d'abusos i la seva gravetat. La diferència d'edat entre el menor i l'adult, el vincle afectiu que mantenen, el tipus de conducta sexual que ha existit o les estratègies de coerció emprades ens poden ajudar a identificar una agressió. En la mentalitat del criminal, els infants tenen dret a gaudir de la seva sexualitat i la moral social tancada els ho impedeix. Ells pretenen alliberar-los d'aquesta cotilla, quan en realitat només vetllen per satisfer els seus propis impulsos, amb independència del dolor que provoquin. Com tots els violadors, tenen tendència a argumentar que en realitat ha estat la víctima qui els ha provocat i que, a més a més, ha gaudit plenament amb el contacte. Afortunadament, hi ha persones afectades que es recuperen amb èxit de la dramàtica experiència però això no treu ni un gram de gravetat a la qüestió. És important dir les coses pel seu nom, perquè la banalitat fa molt de mal.

Psicòloga clínica



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.