Articles

Trossos

Catàleg

En el supermercat polític, en el prestatge on tenen els diversos models de relació Catalunya-Espanya, fa temps que no hi entren productes nous. Però alguns dels que s'hi venien han anat caducant. La sentència del Constitucional i un procés d'involució autonòmica gota a gota han fet caducar alguns models que en algun moment havien semblat útils. El federalisme és una etiqueta, però no se sap què hi ha dintre. Hi ha dos productes a l'alça: la recentralització espanyola i la independència. Pocs més.

Xoc

Suposo que aquest és el sentit de les declaracions del president Pujol sobre la independència. L'Estat espanyol no es vol repensar ell mateix. Al contrari, creu que ja s'ha repensat massa. Per tant, bona part dels productes que hi havia al prestatge que passaven per la reforma de l'Estat –que era l'objectiu inicial del catalanisme– han estat inutilitzats. Quan la corda es tiba cap a un cantó, per reacció es tibarà també cap al contrari. Si el projecte és la recentralització, el contraprojecte serà la independència.

Voluntat

Veus benintencionades, des de Catalunya, adverteixen que si Espanya tiba la corda de la recentralització –sempre el mateix terreny de joc: diners i llengua– produirà una reacció de signe contrari i convidarà al xoc de trens. Són advertiments oportuns, però potser superflus. Ja ho saben. Però no tem el xoc de trens qui creu que el seu és més potent i, sobretot, està més cohesionat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.