Opinió

opinió

El Francolí: llots i hidrocarburs

Després d'un llarg dia de declaracions, rectificacions, pressions des de diferents llocs i sentits, avui m'assec amb més forces per seguir defensant el medi ambient. Els riscos es cometen quan treballes i et mous, i en el meu cas d'una forma totalment desinteressada. És humà errar i molt més rectificar.

Són ja molts els anys en què la lluita a favor del medi ambient ha format part de la meva vida i seguirà sent-ne part. En aquesta defensa m'he vist en situacions de greu perill, ja que m'han disparat i fins i tot han intentat aixafar el meu cotxe amb un tractor. Però res d'això és tan dolorós com veure que un mitjà de la premsa escrita arremet contra la labor d'una ONG com Mediterrània. Aquest mitjà local no ha parat esment, en els últims anys, a cap de les denúncies que hem cursat i ha estat en aquesta quan ens han tret en portada i ens han intentat ridiculitzar per un error després de milers d'encerts que mai han reflectit. És més fàcil estar al costat dels poderosos, ja que és més rendible.

La cronologia dels fets és la següent: a primera hora del matí de dilluns passat, uns pescadors de canya ens van portar una mostra de l'aigua del Francolí recollida a la zona de la desembocadura; el color negre de l'aigua i l'olor d'hidrocarbur ens va fer mobilitzar, per aquest motiu em vaig acostar fins a la desembocadura, on, per a la meva sorpresa, a més de les aigües negres es podia veure una gran massa negra i viscosa sobre la riba i les roques. Al principi els primers indicis indicaven que era algun tipus d'hidrocarbur; a això s'hi sumava la irisació sobre l'aigua (provocada per alguna taca de fuel antiga). El material negre i viscós no era la primera vegada que el veia en aquestes condicions, ja que en altres ocasions l'hidrocarbur que ha estat tractat amb floculants i coagulants i ha romàs durant molt temps sota l'aigua es presenta sobretot a les platges en forma granulosa.

Les primeres mostres preses per diferents administracions indicaven clarament que no es tractava d'hidrocarbur i comentaven que podia tractar-se de pols de carbó. Vist l'error des de Mediterrània ens apressem a enviar un segon comunicat que matisava la informació donada en el primer. Les anàlisis resultants parlen que efectivament no és ni hidrocarbur ni carbó, sinó un episodi excepcional de moviment de llots del fons marí.

Donada aquesta situació vull disculpar-me com a únic responsable d'aquesta denúncia, encara que puc dir que donats els incidents que s'han succeït al llarg de la història aquest podia ser un incident més, com segurament passarà d'aquí a uns mesos o anys, però no ha estat així i per això crec necessari disculpar-me i plantar cara a la situació, però sempre amb el cap ben alt ja que l'esforç per la protecció del medi ambient i en aquest cas concret pel riu Francolí serà el que em seguirà movent, encara que hi hagi persones que no ho entenguin i substitueixin els seus valors pels seus interessos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.