Opinió

El forn de llenya

Sobretot a partir de la segona meitat del segle XX, la batalla entre la pressa i la pausa es va decantar a favor de la primera. A l'ésser humà, empès per l'avenç imparable de la ciència i de la tècnica, per primera vegada en la història se li va presentar la possibilitat de fer tantes coses, impensables per a les generacions anteriors, que li va venir la pressa. I de la mateixa manera que s'havien de guanyar diners al màxim, s'havia de guanyar temps al màxim: una forma de vida encara hegemònica.

Un exemple paradigmàtic de la pressa social (amb perdó de l'olla exprés) és el microones. Així, mentre, d'una banda, el nostre país es vanta propagandísticament de disposar de la millor cuina (o dels millors cuiners) del món, de l'altra banda la cuina domèstica ha passat, primer a escalfar-se, i després a elaborar-se, a base de microones.

Afortunadament, totes les generalitzacions són només això, generalitzacions, i al món (Catalunya inclosa) hi ha, a banda del moviment slow, persones corrents amb un model de vida que té tendència a conservar la calma enfront dels profetes del creixement contra rellotge.

Un indicador que la pausa no ho té tot perdut en la batalla contra la pressa és l'augment de la venda de forns de llenya per a particulars. Si segueix el ritme (lent, per principi) de la demanda, l'índex de població proveïda amb forn de llenya serà, en els pròxims anys, significatiu, i el forn de llenya s'haurà convertit en la icona dels resistents en el bàndol dels pausats.

El forn de llenya, a banda d'una patacada clara a l'imperi de les companyies elèctriques, és un retorn als àpats entesos com a acte social, ja sigui en els cercles íntims de les amistats, dels veïnatges o de les famílies. També és una recuperació del culte pel bon menjar. I és, també, el dividend del temps guanyat a la pressa (només disposa de temps qui en guanya). El forn de llenya requereix disciplina, dedicació i seny. A canvi, ofereix formació, equilibri i plaer. El dret a decidir també ha d'incloure el dret a posar un forn de llenya a la teva vida, un autèntic acte de sobirania; l'alternativa és la dependència econòmica de la companyia elèctrica i la rutina de passar per la cadena d'electrodomèstics habitual i acollir-se a l'oferta més ben posicionada en el catàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.