Opinió

L'independentisme al PSC

Joaquim Nadal, president del grup parlamentari del PSC, va tocar el tema fa un parell de setmanes i no va tancar la porta al fet que dins del PSC hi hagués gent amb sentiments independentistes, això sí, sempre que fos un grup minoritari. És evident que els temps canvien i que els vells postulats s'han d'anar adaptant als temps. Res de nou. Els que ja tenim una edat recordem el que els van arribar a dir dins de casa seva als comunistes que volien deixar de ser marxistes leninistes i com després els mateixos que des de la trona laica del partit els llençaven al foc de l'infern comunista, eren els capdavanters del canvi de situació. Com a nota al marge convindria rellegir llibres com Autobiografía de Federico Sánchez, de Jorge Semprún, per entendre alguna cosa. Felipe González va haver de dimitir de secretari general del PSOE per tornar a ser reelegit havent aconseguit que el partit deixés de ser marxista. Va ser fer-ho i poc després ja va ser president del govern espanyol. I no parlem dels canvis de llenguatge que va haver de fer Adolfo Suárez per passar de secretari general del Movimiento a demòcrata impulsor i president de la UCD. Això era quan joves com Aznar estaven a la ultradreta dels vells patriarques d'Alianza Popular, per cert. O quan el moderat ministre de l'Interior era o estava a punt de ser governador civil del partit centrista.

O sigui que sempre hi ha hagut moviments d'adaptació. El mateix PSC que va aconseguir reunir la gent del PSOE a Catalunya, amb els socialistes de Raventós i els de Pallach. És clar que Pallach, insultat per socialdemòcrata i també per catalanista, ja era mort. Ara el tornen a reivindicar des de dins del PSC; però no pas els qui ara tenen el comandament orgànic. Però Nadal, que se sap a la recta final de la primera línia, té clar que el seu partit ha de canviar per sobreviure. I és evident que hi ha d'haver socialistes a Catalunya que siguin independentistes. Gent que se sentiria bé votant un partit d'esquerra o de centreesquerra. I que podria estar al PSC si el PSC no fos el que ara és. S'adaptarà el PSC als nous temps? Costa de creure, però Nadal hi toca perquè hi ha gent que és independentista i estaria al PSC si el PSC no fos aquest PSC. I, és clar, no voldrien ser minoritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.