de reüll
La participació
Quin sentit té flexibilitzar les condicions per registrar una ILP si a l'hora del debat es frena?
Participació. Els polítics la reclamen a tort i a dret, però el que va passar la setmana passada al Parlament és desencoratjador per a qualsevol que tingui en ment anar més enllà d'agafar una papereta cada cop que és cridat a les urnes. La plataforma Som lo que Sembren va presentar la seva iniciativa legislativa popular (ILP) per declarar Catalunya terra lliure de transgènics. No va passar de l'avantsala de la cambra catalana. En el debat a la totalitat, que determina si s'inicia o no el camí parlamentari, la ILP va ser rebutjada amb els vots contraris del PSC, CiU i el PP. Els vots favorables d'ERC, ICV-EUiA i Ciutadans no van ser suficients.
No entro en el contingut. No sóc experta i només demano poder saber quan un pot que agafo de la prestatgeria del supermercat amaga o no algun component modificat genèticament, que s'especifica en cas que hi estigui present en més d'un 0,9% del producte. M'interessa el procés per engegar una ILP. El 2006 es va reformar la llei que regulava aquestes iniciatives i es van flexibilitzar les condicions perquè els ciutadans puguin impulsar-les, fent possible que els donin suport els majors de 16 anys i no de 18 com fins aleshores, i rebaixant a 50.000 les signatures requerides perquè pugui prosperar, 15.000 menys que abans. La ILP de Som lo que Sembrem tenia al darrere 105.000 firmes, més del doble de les que necessitava. Més de 105.000 catalans als quals, a banda de declarar Catalunya lliure de transgènics, els hauria agradat que el Parlament obrís un debat que està en ebullició arreu del món. No va ser així. Es va frenar, d'entrada, una reflexió sorgida de l'anomenada democràcia participativa, aquella que alguns veuen com l'única possible per escurçar la creixent distància entre polítics i ciutadans. Malgrat ser conscient que són les regles del joc i que qualsevol iniciativa parlamentària ha de superar el debat a la totalitat, s'ha d'estar realment motivat per obrir un procés que, només d'arribar al Parlament, corre el risc que li donin un cop de porta. Quin sentit té flexibilitzar les condicions per registrar una ILP si a l'hora de la veritat es frena el debat? Queda en l'aire.
Ara, la cambra catalana acaba d'autoritzar que es debati una altra ILP per l'abolició de les curses de braus i està en procés de recollida de firmes la de Ciutadans pel Canvi per fer una llei electoral catalana. Esperem que tinguin millor sort i, al marge de quin sigui el resultat final, puguin, com a mínim, tramitar-se i debatre's. El lema dels antitransgènics és que som el que sembrem i jo, a la vista de l'experiència, hi afegiria: i tenim la participació que ens mereixem.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 09-07-2009, Pàgina 15
- El Punt. Barcelona 09-07-2009, Pàgina 15
- El Punt. Camp de Tarragona 09-07-2009, Pàgina 15
- El Punt. Comarques Gironines 09-07-2009, Pàgina 13
- El Punt. Penedès 09-07-2009, Pàgina 15
- El Punt. Maresme 09-07-2009, Pàgina 15
- El Punt. Vallès Occidental 09-07-2009, Pàgina 15