Opinió

Ull de peix

Encara som aquí

Què ha de fer ara l'independentisme?

Aquestes eleccions han palesat dues coses: una, que Convergència s'ha equivocat convocant eleccions anticipades; dues: que Espanya es farà un tip de riure's de nosaltres. Escric això quan encara és impossible fer una anàlisi sociològica del que ha passat. Però els dos fets que assenyalo són evidents. Irrefutables. Les expectatives de Convergència eren immenses i les expectatives de l'independentisme, també. Qui havia dit que seria fàcil? Sabem que la ruptura amb l'Estat serà molt complicada, i en aquests moments no disposem de massa elements per fer-la possible. Però només acabem de començar.

La pregunta més important és què farà ara Convergència amb la seva admonició de les urnes. Unió sí que ho sabem. La segona pregunta és què passa amb les promeses de referèndum i amb la via cap a l'independentisme, amb les quals ens han escalfat el cor dues setmanes glorioses (i infructuoses). La tercera és com plantarem cara a les burles (“el suflé se ha deshinchado”, i coses per l'estil) que haurem de suportar. La millor manera, a parer meu, és no fer-ne cas. Que Ciutadans inflen el pit, no és cap gesta: l'espanyolisme català, és a dir, els botiflers, s'han unit, i són uns quants. Però ni ara ni mai seran majoria: seran uns representants xulescs, pijos i carregats de prejudicis. I han pujat enormement, enhorabona.

Què ha de fer ara l'independentisme? Ha quedat plomada la via del referèndum? Segurament, sí. Estem en mans dels prudents? Segurament, sí. Són els avatars de la democràcia. I servidora creu en la democràcia fins i tot quan premia els més mediocres.

Penso que Mas s'ha equivocat en un fet cabdal ( tot i que m'adono que és fàcil parlar-ne a posteriori): pensar que el seu electorat és rupturista. I no ho és. La tradició, els recels, la por i les invectives enverinades dels Montoros (quina legió de Montoros que tenim a sobre!) són ara per ara invencibles. Bé, els fets són aquí. De seguida començaran a burlar-se de nosaltres. Són els avatars de treballar contra el poder. Però no us feu il·lusions, unionistes. Tot just acabem de començar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.