Opinió

En Xicu papa

Més enllà de les qüestions teològiques i rituals, la tria d'un nou papa es presta a la curiositat des del punt de vista de l'ignorant. I aspectes accessoris prenen interès. Per exemple, en el cas del cardenal Jorge Mario Bergoglio (Francesc de nom guerra), hi ha el fet que un membre de la Companyia de Jesús (orde religiós catòlic, els membres del qual es coneixen popularment com a jesuïtes) hagi optat per anomenar-se Francesc, que té a veure, diuen, amb Francesc d'Assís (el nom del fundador de la família franciscana). La pregunta és: per què no ha decidit anomenar-se Ignasi, en relació amb Ignasi de Loiola (el nom del fundador de la Companyia de Jesús)?

La pertinença del papa Francesc a la Companyia de Jesús no és un apunt biogràfic que es pugui passar per alt sense fer esment d'un misteri afegit. Sabem que els jesuïtes realitzen els tres vots habituals de la vida religiosa (obediència, pobresa i castedat), però a més a més, afegeixen un vot extra d'obediència al papa de Roma. Així, a partir del moment en què el jesuïta Bergoglio esdevé ell mateix papa de Roma, la pregunta és: es tindrà obediència a si mateix?

Un altre aspecte accessori té a veure amb el nom Francesc (la versió en català del nom oficial Franciscum: “Habemus papam Franciscum”). Francesc és un nom que en català permet diverses variacions (moltes més, per exemple, que Benet). En una època d'auge de la caricatura radiofònica i televisiva aplicada als personatges mediàtics, correrà la brama de familiaritzar el nom del papa i assimilar-lo, per exemple, a Cesc, Quico o Xesco? Al segle passat, a un famós cap militar espanyol se'l coneixia en la intimitat per Paco o per Cisco (tal vegada Siscu) i, de vellet, per Cisquet (tal vegada Sisquet). Eren temps en què el cabdill n'era “per la gràcia de Déu” (tal vegada “per la gràcia de l'Esperit Sant, si ens atenim al Concordat amb la Santa Seu). Tant de bo que l'entrada en escena del papa Francesc ens ajudi a recuperar la memòria d'un grapat de prohoms anomenats “Francesc” i que s'han fet un lloc en la història del nostre país; entre molts d'altres: Francesc Macià, l'avi; Francesc Cambó, el mecenes; Francesc Eiximenis, l'escriptor; Francesc Sabater, el maqui, Francesc Vila, el ninotaire; Francesc Pi i Margall, el primer republicà; Francesc Boix, l'animador per la mainada; Francesc Fàbregas, el del sushi de gamba amb cervesa...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.