Opinió

de set en set

Gens natural

Milers de morts a les Filipines ressonen al cap i corprenen. Remouen la consciència, que no en té prou amb la reacció assistencial. I sóc conscient que és fonamental la feina d'organitzacions com ara Acció contra la Fam, Acnur, Unicef, Oxfam, Creu Roja i tantes i tantes que s'hi han abocat. No consola saber que des de les institucions locals s'ha reaccionat de manera impecable a l'emergència, i fins i tot s'han esgarrapat 200.000 euros del govern de tots per a aquesta catàstrofe. I és que ja no cola sentir qualificar la majoria de mitjans de “catàstrofe natural” el pas del tifó per les Filipines. Perquè no en té res, de natural. El que ha passat a l'arxipèlag és conseqüència de moltes coses. Podríem parlar d'un govern filipí que no respon a les necessitats de la població més vulnerable. D'una comunitat de països que s'aprofiten de les debilitats del sud per explotar les seves potencialitats comercials i econòmiques en el sentit més mesquí del terme. I de l'efecte devastador del canvi climàtic sobre territoris que, a banda de rebre'n les pitjors conseqüències, en molts casos utilitzem com a abocadors dels nostres detritus industrials.

El tifó a les Filipines ha arrasat una de les zones més empobrides del país. Edificis desmanegats on vivien homes i dones sense massa recursos. Ciutadans que ara ni tan sols podran ser identificats per la urgència sanitària. I seran moltíssims els cooperants honestos que treballaran per aconseguir fons que garanteixin sortir de l'emergència, potabilitzar aigua, recuperar cossos i llars, atendre ferits i persones sense casa. I els animo a col·laborar. Però amb la mateixa consciència em permeto demanar-los també que ens plantegem unes relacions nord-sud amb respecte; que quan decidim ho fem per aconseguir un model que posi al centre de tot la dignitat de les persones. I aquest article no és un exercici filosòfic de crítica social, honestament penso que els milers de morts a les Filipines són conseqüència d'una manera d'entendre el món que cal revisar a fons. I que no és tan difícil, només cal tenir ganes de fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia