Opinió

Ombres d'estiu

De ‘chaise longue' a gandula

Va ser a ‘La muntanya màgica' que, en la traducció al castellà llegida fa 33 anys, vaig “descobrir” la ‘chaise longue': literalment una butaca llarga, però pot descriure's com un sofà en forma de cadira amb una prolongació que permet estirar-hi les cames. El cas és que aquesta locució nominal francesa ha tingut una fascinació perdurable en mi, de manera que, obviant que l'horitzontalitat que hi practiquen els personatges de la novel·la de Mann es relaciona amb un repòs terapèutic, he imaginat que l'ideal d'una vida plaent (amb la qual lliurar-se a la lectura i el somieig) el realitzaria amb una chaise longue, que creia que no havia tingut mai. Aquella en la qual jau Hans Castorp, a la seva habitació del sanatori Berghof, des d'on contempla un paisatge sòlid i auster que li sembla una pintura emmarcada, és descrita així pel narrador: “L'estructura (...) estava feta de fusta envernissada de roig terrós, i el matalàs, amb funda de cotó suau, fet en realitat amb tres coixins gruixuts, arribava des dels peus fins a dalt del respatller. A més, hi havia subjectat mitjançant un llaç un rodet per al clatell amb una coixinera de lli brodat (...)”. Així consta en la traducció al català de Carme Gala en la qual he llegit que tal descripció ho és d'una gandula que Hans Castorp considera d'una comoditat inusitada: “per al benestar dels membres en descans, no es podia tenir una cura més humana que la de l'excel·lent gandula”.

Així, doncs, resulta que una chaise longue és una gandula. Deu ser una obvietat que ho sigui, però no se m'havia acudit identificar la chaise longue de Castorp amb una gandula. No sóc ningú per discutir que Carme Gala traduís chaise longue (que deu constar en el text original en alemany) per gandula. Però l'estructura d'una gandula, potser en la seva versió més moderna i de platja o piscina, és d'una simplicitat, lleugeresa i fins diria frivolitat que em costa associar-la a una chaise longue. Jo he tingut alguna gandula, però, de fet, continuo creient que mai m'he estirat en una chaise longue per llegir, posem per cas, La muntanya màgica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia