Opinió

De set en set

Paco Ibáñez

Paco Ibáñez ha mostrat públicament la seva complicitat amb la causa catalana

En conèixer la notícia que Paco Ibáñez ha fet vuitanta anys m'ha envaït una sensació de felicitat absoluta i m'han entrat unes ganes imparables de posar-me a reescoltar algunes de les seves cançons. Res a veure amb la nostàlgia, si més no, amb la nostàlgia entesa com un enyorament pel país i els anys passats. Al contrari, a mesura que, amb la veu de Paco Ibáñez, recupereu els textos dels poetes Góngora, Quevedo, Hernández, Felipe, Celaya, Lorca, Neruda, Goytisolo, Alberti, Yupanqui, Pi de la Serra, Brassens..., proveu-ho, us irromprà la nostàlgia del present que estem fent i del futur que és possible.

Ell no ho sap, però en homenatge a la contribució que Paco Ibáñez ha fet a la formació de l'esperit crític i de l'ànima llibertària d'unes quantes generacions, inclosa la meva, li he dedicat un dia sencer de la meva vida privada. No es tracta d'un gest estrambòtic. Actualment és normal i usual dedicar un dia a l'any a alguna causa o a algun prohom. Així, jo l'he dedicat a Paco Ibáñez: li he escoltat les cançons, n'he consultat la biografia, he llegit el que d'ell n'han dit i el que ell mateix ha respost en entrevistes. El resultat: una injecció de vida i un retorn al sentit comú. Proposo que als instituts d'ensenyament mitjà es dediqui un dia a l'any a Paco Ibáñez. Potser alguna gent no ho sap, però Paco Ibáñez viu a Barcelona, de manera estable, des de fa dues dècades. Des de sempre, Paco Ibáñez ha mostrat públicament la seva complicitat amb la causa catalana, amb el dret a decidir. Però aquest país tan erràtic que es diu Catalunya, probablement, en aquestes hores prèvies a l'acompliment de la profecia, va fluix de gentilesa. Desconec per què, en el Concert per la Llibertat (camp del Barça, 2013), Paco Ibáñez no hi era. El vam trobar a faltar. Són absències o descuits que no ens podem permetre. Per molts anys, Paco Ibáñez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia