Opinió

LA GALERIA

Tàndem Brossa-Ripoll

Van ser decisius i uns aliats perfectes per evitar que es construís la urbanització Port Llevant

Un tàndem és una bicicleta pensada per ser accionada per dues persones situades una darrere l'altra. Però un tàndem també s'entén com l'associació o la unió de dues persones per desenvolupar una activitat en comú ajuntant esforços i obtenir uns bons resultats.

Tots tenim al cap exemples de grans tàndems.
Jo penso en un tàndem que va fer història: Francesc Brossa, com alcalde de Castelló d'Empúries del 1979
al 1984, amb l'Esteve Ripoll van formar un gran equip, fins que van començar a pedalar de manera diferent. Però aquells sis anys en que el tàndem pedalava de
valent en la mateixa direcció, junts van fer grans coses.

L'un, en Francesc Brossa, era pagès i fill de pagès que va treballar al camp fins i tot quan va entrar en política. Va ser el primer alcalde de la democràcia de Castelló d'Empúries, amb el repte de democratitzar la població i alhora desenvolupar uns plans urbanístics aprovats en etapes anteriors, que havien de consolidar una de les marines residencials més importats d'Europa.

L'altre, l'Esteve Ripoll, era flequer i pastisser, vinculat a moviments culturals i socials, va ser la mà dreta de l'alcalde Brossa, en els primers anys d'ajuntaments democràtics. Home amb moltes inquietuds, va participar com a actor i com a director en el Grup de Teatre Esplais, de Castelló d'Empúries. També va treballar en diferents àmbits i projectes per preservar la memòria local.

Tots dos van coincidir en el teatre amateur, i en
les seves inquietuds polítiques, però on realment van formar tàndem va ser en el si del primer ajuntament democràtic. Van fundar l'emissora de ràdio local Alt Empordà, i van resoldre els problemes de subministrament d'aigua potable a les poblacions turístiques
de la badia de Roses. Però sobretot van ser decisius,
i uns aliats perfectes del Grup de Defensa dels Aiguamolls, per aconseguir la creació del parc natural, malgrat els problemes que això els va provocar en sectors del poble. A ningú se li escapa que si en aquells moments l'Ajuntament de Castelló no hagués intercedit perquè no es construís Port Llevant, la cosa hauria anat de manera molt diferent. Tots dos han deixat els seus arxius personals al municipi, però sobretot un gran llegat al país, com és el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que no hauria estat possible sense aquest tàndem perfecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia