Política

Estats Units

Furor pels secrets de Trump

L’editorial avança el llançament de l’esperat llibre sobre el president dels EUA tot i les amenaces, i els exemplars s’exhaureixen el primer dia

L’autor defensa la veracitat d’un text en què es diu que part de la Casa Blanca veu el magnat com un “marrec”

Les amenaces amb demandes judicials de Donald Trump per intentar aturar la publicació del llibre Fire and Fury: Inside the White House (Foc i fúria: A l’interior de la Casa Blanca), on es revelen i confirmen detalls explosius del primer any de l’administració del magnat, s’han convertit en un bumerang. En lloc d’evitar el llançament, l’editorial va avançar-lo a ahir (quatre dies abans del previst), desfermant el furor dels lectors àvids d’anècdotes i dels draps bruts de l’actual Casa Blanca.

Els llibreters de la capital dels EUA comparaven aquest fervor amb el que hi ha amb el llançament de qualsevol volum de la saga Harry Potter. En una ciutat que viu per la política, Fire & Fury significava el primer gran moment de l’any, i tot i el fred va haver-hi gent que volia formar part del moment. Més d’una vintena de persones van esperar fins la mitjanit per adquirir, pel preu de 30 dòlars (25 euros), la primera edició de l’explosiu relat de les intimitats de la Casa Blanca.

La febre va superar totes les expectatives, i les dues principals llibreries de Washington van esgotar la vuitantena d’exemplars que tenien cadascuna en menys d’un quart d’hora. A primera hora del matí, cartells improvisats anunciaven que s’havien esgotat les existències. I això que encara no havia començat la gira publicitària oficial, engegada hores més tard amb la primera entrevista amb l’autor del llibre, Michael Wolff.

El periodista no es va deixar res al pap en la conversa a l’NBC, defensant tot el que es diu en el llibre tot i les crítiques de la Casa Blanca, que l’acusa d’haver publicat “falsedats” i “xafarderies pròpies de tabloides”.

Fins i tot en va fer befa: “La meva credibilitat és qüestionada per un home que té menys credibilitat que potser ningú que hagi caminat mai sobre la Terra”, va etzibar l’escriptor, que va agrair a Trump la publicitat indirecta. “On li haig d’enviar la capsa de bombons?”, va ironitzar.

Washington n’anava ple, de les confessions explicades per Wolff, número 1 en vendes abans del llançament i encara sense que s’hagués encetat tota la campanya de promoció. El periodista, conegut per diverses controvèrsies, va atiar encara més el foc que vol despertar la fúria de Trump. Va assegurar que “el cent per cent de la gent que l’envolta” en qüestiona la intel·ligència i capacitat per ser president, un equip a l’ala oest de la Casa Blanca que descriu el mandatari com un “marrec”.

“Diuen que és un imbècil, un idiota. De fet, hi ha una competició per tal de descobrir qui és realment aquest home”, va assegurar.

En extractes fets públics uns dies abans, alguns funcionaris asseguraven que Trump no llegeix mai, ni els informes d’intel·ligència, fet que els feia concloure que és un home gairebé illetrat i descuidat amb la informació que se li dona.

El llibre de Wolff retrata la desorganització i el caos constant, governat per un despotisme de Trump latent fins i tot aquest dijous, quan no va fer cas dels consells dels seus assessors i va capficar-se intentant aturar la publicació del llibre.

Trump va intentar fins a l’últim moment desacreditar i minimitzar un llibre “farsant”, assegurant que “mai” havia parlat amb Wolff ni va tenir “cap accés a la Casa Blanca”. L’autor va contraatacar, assegurant que havien parlat durant “més de tres hores” tant durant la campanya com quan ja era president, i que passejava per l’ala oest sense que ningú preguntés què hi feia.

A banda de Trump, qui està patint més les conseqüències del llibre és Stephen Bannon. L’exestrateg de la Casa Blanca i denominat guru del populisme ultraconservador del moviment trumpista està perdent aliats per haver-se atrevit a desafiar Trump i la seva família. Defenestrat, sense influència i amb cada vegada menys suport, ni econòmic ni polític, fins i tot podrien fer-lo fora de Breitbart, el mitjà d’ultradreta que lidera. I, de passada, posar en perill la revolta anti-establishment que liderava.

LES FRASES

La meva credibilitat és qüestionada per un home que té menys credibilitat que ningú que hagi caminat mai sobre la Terra
Tots diuen que [Trump] és com un marrec. (...) Un imbècil, un idiota
Michael Wolff
autor de ‘fire and fury’

Suspesa l’ajuda en seguretat militar al Pakistan

Els EUA van complir la promesa i ahir van suspendre la milionària ajuda en seguretat que entregava al Pakistan, en no poder tolerar “les mentides i enganys” i la suposada protecció que Islamabad dona a terroristes. Segons Washington, el país asiàtic no està fent prou esforços en la lluita antiterrorista, i fins que no prengui “accions decisives” contra talibans i altres grups armats “que estan desestabilitzant la regió i amenaçant personal dels EUA”, no es repensaran tornar a les ajudes. Tot i que el Departament d’Estat nord-americà no va donar xifres exactes i es va limitar a detallar que només es tracta d’ajuda militar i no de caràcter civil, es calcula que afectarà 83.000 milions d’euros, en què s’inclourien els més de 211 milions d’euros congelats en ajuda militar des de l’agost.

Islamabad va acusar els EUA de ser un “amic que traeix” imposant “línies vermelles arbitràries” que són contraproduents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia