L’ANC deixa finalment fora Baños i sis candidats més
La junta electoral va ajornar tres cops la decisió sobre els divuit membres inicialment exclosos per atendre les al·legacions
L’estricte reglament ja va encendre la polèmica fa dos anys
El periodista i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, queda definitivament exclòs de les eleccions al secretariat nacional de l’ANC junt amb sis persones més: Sergi Masip, Gràcia Ferrer, Adrià Aragonès, Miquel Àngel Audí, Alexis Azuaje i Joan Folch. En canvi, onze persones també vetades inicialment han estat readmeses en la cursa després que la junta electoral hagi tingut en compte les seves al·legacions.
Els reglaments de règim intern i electoral de l’ANC han tornat a enredar la junta electoral de l’entitat en una polèmica a les xarxes i l’han col·locada de nou entre l’espasa i la paret de ratificar l’exclusió de candidats o fer marxa enrere tal com ja va passar fa dos anys amb els casos de Quim Torra i Jordi Calvís.
Aquest cop, les crítiques públiques al reglament han arribat fins i tot a acusacions de manipular les eleccions, fetes per qui va ser aspirant a presidenta, Liz Castro. La reacció en cadena l’havia provocat, dimarts, l’exclusió del candidat Antonio Baños i de disset persones més, cosa que fa forçar la junta electoral a obrir un període d’al·legacions que s’havia de tancar ahir a les dues de la tarda, i que es va allargar fins a les sis, i que va acabar a quarts de nou.
La guspira es va encendre per la projecció pública d’Antonio Baños com a tertulià habitual i exdiputat de la CUP, que precisament va ser vetat per haver participat en una tertúlia a RAC1 en què es va parlar de les eleccions a l’ANC, dilluns, ja en plena campanya i amb les restriccions que el reglament imposa. El reglament que la mateixa junta electoral admet com a “molt restrictiu” es va aprovar en l’assemblea general del 25 de febrer i estableix en l’article 7.2 que tots els candidats poden fer campanya responent a preguntes dels socis a través del web de l’ANC o participant en els actes territorials on seran convidats tots els candidats de la zona però també tots els nacionals.
Però el mateix article adverteix que “cap altra publicitat ni campanya no estarà permesa, i que podrà ser exclòs el candidat que ho incompleixi, si a criteri de la junta electoral aquest incompliment fos de rellevància significativa”.
La norma sorgeix del reglament de règim intern aprovat el 2012 i que ha estat modificat tres cops. La modificació restrictiva que ha provocat els conflictes es va fer a l’assemblea de Manresa del 2016. Pel que fa a la publicitat de les candidatures, allà es va incloure en l’article 8.8 que “només estarà permesa la publicitat i/o campanya” que es faci a través del web i dels actes territorials. A Manresa també es va atorgar a la junta electoral la potestat d’excloure “el candidat que ho incompleixi”.
LA XIFRA
El precedent de Torra i Calvís, readmesos en 24 hores
La polèmica actual té un precedent el maig del 2016, un mes després que es modifiqués el reglament intern en l’assemblea de Manresa. En aquella ocasió, la junta electoral va excloure els candidats Quim Torra i Jordi Calvís. Al primer se’l va excloure perquè presidia el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat, un càrrec incompatible amb el de secretari. Davant el rebombori, però, la junta va obrir un termini de 24 hores d’al·legacions, un termini no previst al reglament. La junta va rectificar en considerar que el càrrec de Torra era incompatible però que el candidat no era “inelegible”, de manera que podia aspirar al secretariat si dimitia del càrrec. De fet, el mateix Jordi Sànchez havia aspirat un any abans al càrrec tot i ser adjunt al Síndic de Greuges. En el cas de Calvís, en la presentació com a candidat no informava que havia format part de la llista de la CUP de Lleida el 27-S. Després d’al·legar, la junta va readmetre’l en acceptar que havia “omès involuntàriament” la informació. Algun dels divuit exclosos ara també ho havia estat per haver omès la vinculació a llistes electorals.