La manifestació fa un toc d’atenció a Torra i a Torrent
Els concentrats escridassen el govern i demanen la dimissió del conseller d’Interior per les càrregues dels Mossos
La jornada acaba amb càrregues policials al Parlament i la Via Laietana
La manifestació que la Plataforma 1 d’Octubre va organitzar ahir entre la plaça Catalunya i el Parlament va esdevenir una sonora esbroncada al govern, representat pel president, Quim Torra, i al president del Parlament, Roger Torrent, als quals bona part dels concentrats van recriminar les càrregues dels Mossos de dissabte passat i la divisió del sobiranisme que, al seu parer, està dificultant la implementació de la República. Ja durant la marxa s’havia vist alguna pancarta que reclamava la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, però va ser al tram final de l’acte quan es va fer més evident el descontentament de bona part dels manifestants. Un cop desconvocada la manifestació es van viure escenes de tensió a la porta del Parlament, després que els antiavalots carreguessin contra les persones que havien arribat a les portes de l’edifici tot superant les tanques de seguretat. El mateix passava, poc abans, a les portes de la prefectura de la Policía Nacional, a la Via Laietana.
La manifestació va començar a dos quarts de set de la tarda, quan la capçalera va començar a desfilar per carrer Trafalgar mentre bona part dels manifestants la seguien des de la plaça Catalunya. La Guàrdia Urbana va calcular en 180.000 les persones que es van afegir a la crida feta per entitats com ara l’ANC, Òmnium i els CDR, tot i que el protagonisme va ser per a les urnes. La marxa no anava precedida per la tradicional pancarta amb cares conegudes al capdavant sinó per un conjunt d’urnes portades per membres del CDR sobretot. Eren urnes reals, amb els noms encara dels punts de votació i les dades del recompte enganxades. Les consignes, diverses: “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, “Vam votar i vam guanyar”, “Visca la República”. I entre els assistents, la determinació de defensar el resultats de les urnes.
Un cop a les portes del Parlament, va continuar el protagonisme per a les bases, que es van repartir la lectura del manifest, i el clam contra les institucions ja començava a ser gran. Membres de la ciutadania van recordar els dos milions de vots a favor d’un estat propi per a Catalunya i el desig d’una república lliure de feixisme i amb igualtat d’oportunitats. Però ja des de l’escenari va aparèixer la crítica que començava a ser un clamor entre els manifestants que envoltaven els presidents del govern i del Parlament. “Vam dir que seria un acte de bon rotllo però dissabte vam veure com els Mossos es van enfrontar al poble, i demanem la dimissió del conseller [Miquel Buch]”, es va desmarcar una de les persones que llegien el manifest. També es va fer esment als “desacords entre les forces sobiranistes”. I sí, es va acabar el bon rotllo. Els crits de “Buch dimissió”, “Torra dimissió” i “desobeirem” es van imposar i l’ambient es començava a escalfar.
L’acte es donava per conclòs cap a les nou però un nombrós grup de manifestants va tirar a terra les tanques que mantenien la multitud allunyada de l’entrada del Parlament i van arribar a les portes de l’edifici. En aquell moment els antiavalots carregaven contra els centenars de concentrats a la Via Laietana i poc després ho feien per desallotjar els que es concentraven sota els porxos que donen accés a la cambra. El president del Parlament, Roger Torrent, va declarar sobre els aldarulls: “Algunes imatges no ens ajuden a créixer, al contrari, ens empetiteixen”, i va fer una crida a una “estratègia conjunta” entre “el carrer i les institucions”.
Del 13 al 23 de novembre, els policies al jutjat
M. PiulachsEl titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona ja ha fixat el calendari de declaracions dels 24 agents de la policia espanyola investigats per les “desproporcionades”actuacions que van fer en centres de votació de l’1-O a la capital catalana. Seran del 13 al 23 de novembre, segons fonts de l’Ajuntament de Barcelona, que està personat com a acusació popular.
En concret, el 13 de novembre hi ha citats a declarar l’inspector en cap i el sotsinspector que van dirigir i aprovar les càrregues policials a l’escola Mediterrània, i el primer, a més, haurà de justificar l’acció a l’escola Pia. També hauran de comparèixer el sotsinspector i dos agents pels cops al centre Pau Claris. L’endemà, el 14 de novembre, hi han d’anar els inspectors en cap de l’escola Dolors Monserdà; el de la Fedac Horta, i el d’Infant Jesús. El 16 de novembre estan citats a declarar l’inspector en cap i dos agents pels fets de l’escola Àgora. Finalment, els dies 20, 22 i 23 de novembre han de desfilar pel jutjat els caps i els vuit escopeters que van actuar al voltant de l’escola Ramon Llull, on van ferir Roger Español.