Política

La CUP vol Lladó (ERC) com a substituta de Marta Felip

El PSC assegura que només el seu candidat, Alfons Martínez, és capaç d’obtenir els onze vots, l’única opció que deixaria Jordi Masquef (PDeCAT) sense alcaldia

El ple d’investidura és avui a les 20 hores

Figueres tindrà avui nou alcalde o nova alcaldessa en substitució de Marta Felip, que s’acomiadarà en un ple que se celebrarà a les set de la tarda. Una hora més tard, està previst el ple d’investidura del seu relleu, que tot fa pensar que serà el segon tinent d’alcalde del PDeCAT, Jordi Masquef. No es preveu que els grups de l’oposició que són majoria en el ple es posin d’acord per escollir una alternativa que deixi fora del govern el grup del PDeCAT, amb cinc regidors dels 21 que formen el consistori.

L’oposició ha estat treballant per trobar un substitut des de després de l’estiu. En concret, des de la segona meitat del mes de setembre, els deu regidors d’esquerres s’han reunit periòdicament per intentar bastir una alternativa. Des de la primera reunió, el 22 de setembre, sembla que poc han avançat. Encara dilluns d’aquesta setmana es van trobar representants dels regidors dels grups d’esquerres (la CUP, ERC, el PSC i CExF). En aquesta reunió, es van tornar a visibilitzar els dos fronts. D’una banda, el PSC va proposar el seu regidor Alfons Martínez com a alcalde, en la línia de l’estratègia socialista, que ha consistit a buscar un alcaldable per acabar el mandat que no pugui encapçalar cap llista en les eleccions del 2019. El PSC sustenta que el seu candidat és l’únic capaç de sumar els onze regidors, donant a entendre que serien capaços de trobar l’onzè definitiu, a banda dels deu regidors d’esquerres. De l’altra, la proposta de la CUP, que ahir va voler fer pública i que era damunt la taula des del setembre, és que la candidata, al seu parer, havia de ser la cap de la segona llista més votada en les eleccions del 2015, és a dir, Agnès Lladó, d’ERC.

Amb tot, més enllà de candidats alternatius, tot plegat no està només en mans dels grups d’esquerres, atès que la majoria per obtenir l’alcaldia és d’onze regidors i, per tant, en qualsevol suma de la proposta alternativa cal comptar almenys amb un dels regidors no adscrits, Manuel Toro i Núria Galimany, que podrien decantar la balança. És per això que la CUP va fer pública la seva alcaldable, Agnès Lladó, i va fer una crida als dos exregidors d’Unió perquè cedissin almenys un vot a la seva candidata.

Jordi Masquef, el candidat del PDeCAT, com que és el cap de llista més votat –Cruanyes va dir que li cediria pas i Manuel Toro no és al govern–, ho té més fàcil que ningú per ser al capdavant del nou govern, perquè amb el suport dels dos regidors no adscrits –sembla impossible que el PP i Ciutadans facin alcalde cap dels deu regidors d’esquerres– en fa prou, atès que, si ningú obté la majoria absoluta (onze vots) en la primera votació, queda proclamat com a nou alcalde de Figueres automàticament Jordi Masquef.

LA XIFRA

11
regidors
han de votar pel mateix candidat en la primera votació si se’l vol fer alcalde.

LA DATA

26.05.19
Eleccions municipals.
El nou alcalde tindrà un mandat de poc més de sis mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia