Política

JENN DÍAZ

DIPUTADA D’ERC

“La violència és tranversal”

Díaz defensa que els testimonis de la violència masclista són les armes del feminisme

Amb la seva intervenció volia deixar clar que no hi ha un únic perfil de víctima

La lluita feminista ha arribat a la dreta

Política i escriptora
Jenn Díaz, barcelonina de 30 anys, va entrar al Parlament el 2017 com a número 8 d’ERC. Nascuda el 1988, compagina la política amb l’escriptura. Graduada en filologia hispànica, ha publicat cinc novel·les en castellà i en català. La de Díaz és una veu literària intimista que combina amb la força del discurs feminista.

Jenn Díaz reflexiona sobre la violència masclista l’endemà del ple del Parlament en què va revelar que fa deu anys va ser víctima de maltractaments físics i psicològics.

Com se sent avui, després de l’emotiva intervenció d’ahir?
Estic molt desbordada. Havia esperat molt per fer una intervenció així i estava preparada per rebre crítiques, però la resposta ha estat majoritàriament positiva i molt reconfortant.
Per què esperava crítiques?
Perquè sempre n’hi ha, en una societat com la que tenim avui dia. Les xarxes socials donen anonimat i distància, el que fa que desacomplexadament puguis dir i opinar de tot, i com que sempre algú no hi estarà d’acord, jo havia d’estar prou forta perquè no m’afectés.
S’ha criticat la reacció de Ciutadans, asseguts sense aplaudir el seu testimoni. A què ho atribueix?
Quan vaig fer la intervenció Inés Arrimadas no hi era, i estic convençuda que si hi hagués estat i s’hagués aixecat, tot el seu grup l’hauria seguida. Potser van en una dinàmica de bloc, i si la direcció no reaccionava es van quedar com cohibits. Però m’han escrit per privat i soc conscient que la Noemí de la Calle sí que es va aixecar malgrat que de seguida va seure. Va ser una reacció que va prioritzar la fotografia política per sobre de la humanitat.
Com veu el moment actual? Se’n parla, per fi, d’una violència que ha estat molt de temps amagada?
Crec que els testimonis són les armes del moviment feminista. La resposta que donem les dones cada cop que hi ha una sentència injusta, sortint al carrer i inundant les xarxes socials explicant la violència quotidiana que patim, encoratja molt a sortir del silenci que s’ha instal·lat durant tant de temps en la nostra societat. La història ara l’explicarem nosaltres, denunciarem allà on sigui. Jo volia fer veure que la violència és transversal, que afecta les diputades, les escriptores... No hi ha un perfil de dona maltractada.
Arran del passat 8 de març s’ha perdut la por a parlar. Com espera que sigui el proper 8 de març?
Les expectatives estan molt altes perquè l’any passat la vaga va ser molt seguida i la manifestació del vespre va ser bestial. Jo espero que com a mínim la igualem, la lluita feminista fa molts anys que dura. Però d’igual manera que la violència és transversal, la lluita feminista també ho és. La lluita feminista s’ha fet gran perquè ja no fa por als espais més conservadors, no és només de les esquerres.
Quina resposta es va trobar a la seva experiència de maltractaments físics i psicològics?
Durant molt temps s’ha visualitzat que hi havia violència contra les dones però potser hem pecat de fer un estereotip de víctima i un estereotip d’agressor, i això porta a la confusió. A mi em va costar molt identificar-me com a víctima de violència masclista. Trobo a faltar una conscienciació social. Per una altra banda, davant de la justícia jo anava a acusar algú i vaig acabar com la sospitosa. No havia anat al metge, vaig denunciar un any més tard, no tenia testimonis, era la meva paraula contra la seva, ell ho va negar, i així va quedar.
Va dir que no parlava com a víctima sinó com a supervivent.
He trigat deu anys a parlar per poder fer-ho com a supervivent. En el moment en què ho superes ets una supervivent de per vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia