Política

Una junta de fiscals per acusar Pesarrodona

El fiscal en cap de Manresa no veu la seva desobediència i el fiscal superior, sí

La fiscalia, finalment, acusarà per desobediència durant l’1-O el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (ERC). La decisió és polèmica i l’ha acordat per majoria una junta extraordinària de fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya, a petició del fiscal en cap de Manresa, ja que considera que l’acció no és delictiva.

La magistrada substituta del jutjat d’instrucció 2 de Manresa, Maria Teresa Rodríguez Peralta, va investigar d’ofici Pesarrodona per desobediència greu a l’autoritat, com va fer amb els alcaldes de Callús i Fonollosa després que presentessin denúncies per lesions contra la Guàrdia Civil. En els dos darrers casos, la fiscalia va demanar el sobreseïment.

El febrer passat, la jutgessa va dictar una providència en què instava la fiscalia a respondre si presentava acusació o demanava el sobreseïment de la causa contra Pesarrodona, després d’haver-lo processat l’octubre del 2018. A banda, l’Audiència de Barcelona té pendent de resoldre el recurs contra el processament de Pesarrodona, presentat pel seu advocat, David Casellas.

El fiscal en cap de l’àrea Manresa-Igualada-Vic, Ramon Menac, va informar el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, de la voluntat de demanar l’arxivament del procés contra el regidor d’Esquerra. Bañeres, però, va considerar que calia mantenir l’acusació perquè és “un càrrec públic”, que en l’informe de la Guàrdia Civil es descriu que va dur a terme una “acció proactiva” per fer una resistència “activa” a l’escola Joncadella durant l’1-O, animant els concentrats i assegurant als agents que només farien cas de les lleis catalanes, segons van explicar ahir a El Punt Avui fonts de la Fiscalia Superior de Catalunya. En vista del desacord, Menac va apel·lar a l’article 27 de l’estatut orgànic del ministeri fiscal, en què es planteja la discrepància amb el superior a la junta de fiscals, reunida recentment. Els sis fiscals que van participar en la junta van donar la raó al fiscal superior, per majoria, no per unanimitat. Aquesta votació, doncs, provoca que el fiscal del jutjat de Manresa (ja no Menac) hagi de presentar acusació per desobediència contra Pesarrodona, supeditat al que resolgui l’Audiència.

La darrera junta extraordinària va ser arran de la querella del 9-N del 2014 contra el govern de Mas. Els fiscals catalans no veien que es complissin els requisits dels delictes i el fiscal general de l’Estat va haver de convocar la junta de fiscals de sala, que li van donar suport per tirar-la endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia