Política

Eritrea, al capdavant dels països amb més censura

Un informe alerta que internet no impedeix els atacs a la llibertat de premsa

Eritrea és el pitjor país del món per a la llibertat de premsa, segons l’informe del Comitè de Protecció dels Periodistes, amb seu als Estats Units, fet públic ahir. L’estudi fa un rànquing dels deu estats més censors del món i descriu les mesures extremes que fan servir per controlar l’opinió pública.

Segons l’informe, en els tres pitjors règims (Eritrea, Corea del Nord i el Turkmenistan), els mitjans de comunicació són simples “altaveus de l’estat” i qualsevol intent de periodisme independent es du a terme des de l’exili. Altres països de la llista dels deu més repressors per a la premsa “utilitzen una combinació de tàctiques directes com l’assetjament i les detencions arbitràries, així com una vigilància sofisticada i atacs informàtics per silenciar la premsa independent”.

L’Aràbia Saudita, la Xina, el Vietnam i l’Iran apareixen en l’informe pel fet d’“empresonar i assetjar periodistes i les seves famílies, així com controlar internet i les xarxes socials digitals”.

El rànquing s’elabora en funció d’una sèrie de paràmetres combinats entre els quals hi ha les restriccions als mitjans privats i independents, les lleis que criminalitzen la difamació, les restriccions en la difusió de notícies falses, el bloqueig de webs, la vigilància als periodistes per part de les autoritats, els requisits per a les llicències dels mitjans i els atacs informàtics.

L’informe remarca que, contràriament al que es podia esperar, la irrupció d’internet no ha posat fi a la censura. “Molts dels països amb més censura estan molt connectats amb comunitats en línia molt actives”, diu l’estudi, que destaca que “aquests governs combinen la brutalitat de tota la vida amb la nova tecnologia, sovint comprada a empreses occidentals, per reprimir la dissidència i controlar els mitjans”. La Xina és qui té els aparells de censura més sofisticats, de manera que els internautes xinesos estan bloquejats pel Gran Tallafocs i les autoritats controlen les xarxes interiors i vigilen les dels periodistes internacionals.

Els deu països més censors són Eritrea, Corea del Nord, el Turkmenistan, l’Aràbia Saudita, la Xina, el Vietnam, l’Iran, Guinea Equatorial, Bielorússia i Cuba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]