Política

Procés sobiranista

Trapero dona instruccions als Mossos perquè evitin l’ús de la força en el tancament dels col·legis de l’1-O

El major de la policia catalana subratlla als agents que “en cap cas” utilitzin les porres i altres elements similars

Els policies només podran recórrer a la força en cas d’agressions directes i només sobre les persones que les provoquin

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha traslladat aquest divendres als agents l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de tancar els col·legis electorals del referèndum de l’1 d’octubre. El cap de la policia catalana els ha donat instruccions expresses d’evitar l’ús de la força davant la “desobediència passiva” que es puguin trobar.

En una circular a la qual ha tingut accés aquest diari, Trapero subratlla que les actuacions que es duguin a terme en el marc de la interlocutòria de l’alt tribunal s’han de regir “especialment” pels principis de “congruència, oportunitat i proporcionalitat”. També demana que en l’acció policial imperi “la contenció i la mediació, de cara a contribuir a facilitar el manteniment de la pau social i la convivència”.

El major destaca que davant “conductes de desobediència passiva” l’ús de la força “no podrà anar més enllà de l’acompanyament de persones fins a l’exterior del centre o per permetre un passadís que deixi accedir la policia per tal de fer les comprovacions i accions ordenades”.

“En cap cas es farà servir la defensa policial, extensible, o altres elements de naturalesa similar per dur a terme aquestes accions”, afegeix.

Trapero puntualitza que només es podrà recórrer a la força “en cas d’agressions a tercers o a la pròpia policia que obliguin aquesta a repel·lir-les”. Fins i tots en aquest casos, l’acció policial s’haurà d’aplicar “únicament sobre les persones que estiguin provocant les esmentades agressions, i mai de manera generalitzada”.

De manera general, el comandament policial assenyala que abans de recórrer a la força caldrà valorar “quines poden ser les conseqüències” per tal d’“evitar un mal major que el que es tracta d’evitar”, i sobretot, quan entre els concentrats hi hagi “menors, persones grans o d’altres col·lectius vulnerables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia