Política

Procés sobiranista

1-O

Èxode a mig gas dels hotels dels cossos policials estatals

Empresaris de Calella fan fora els guàrdies civils després d’una càrrega contra veïns i el rebuig ciutadà

Pineda no aconsegueix que la Policía Nacional marxi abans i s’hi estarà fins al dia 5

Els dos municipis del Maresme que allotgen més efectius tant de la Guàrdia Civil com de la Policía Nacional han afrontat de forma molt diferent l’escalada de tensió entre ciutadania i agents després de les càrregues policials de diumenge. A Calella el mateix 1-O, després del recompte de vots, un centenar de persones es van concentrar davant de l’hotel Vila, un dels dos on s’estaven els guàrdies civils desplegats, per cridar consignes. Després d’una estona d’enfrontaments verbals, i malgrat el cordó policial desplegat pels Mossos, un grup d’agents vestits de paisà, alguns amb porres extensibles, es va llançar contra els concentrats i va començar a colpejar-los. El resultat final va ser de catorze persones contusionades, quatre de les quals van haver de rebre assistència hospitalària. La resposta institucional va ser molt ràpida; l’alcaldessa, Montserrat Candini (PDeCAT), ja havia visitat prèviament l’hotel per demanar als agents que no generessin més tensió entre la ciutadania. L’endemà, en la concentració de rebuig davant l’ajuntament, Candini seria més taxativa: “No volem que els nostres hotels esdevinguin casernes”, va dir. Paral·lelament, el propietari de l’hotel Vila, David Coll, anunciava als comandaments de la Guàrdia Civil que tancava l’hotel i que a les vuit del vespre els volia tots fora. Altres empresaris que hostatjaven agents de la Policía Nacional van assegurar que també els convidaven a marxar. Els agents van haver de carregar les maletes a les furgonetes davant de centenars de persones reunides als voltants de l’hotel que van celebrar la seva marxa.

A Pineda la presència de fins a 400 agents de la Policía Nacional als hotels dies abans del referèndum va passar més o menys desapercebuda fins diumenge. Aquella nit una sorollosa casserolada a les portes de l’hotel Checkin Montpalau –també s’hostatgen al Checkin Pineda– va fer saltar l’espurna de la indignació ciutadana. La nit de dilluns, un miler de persones es van concentrar davant el Chekin Montpalau per exigir als agents que marxessin del municipi. Davant la tensió creixent, desplegaments de més efectius de Mossos i les imatges de desenes d’agents de la Policía Nacionals darrere la porta d’entrada cridant: “Que nos dejen actuar! una representació del govern del PSC, encapçalada per la primera tinenta d’alcalde, Carme Aragonès, va aconseguir el compromís dels gestors de l’hotel que el cos policial marxaria ahir abans de les quatre de la tarda. L’anunci va calmar els ànims dels veïns, però la concentració no es va desfer fins a altes hores de la matinada. Les brases de l’enfrontament, però, ahir es van tornar a encendre.

Negociant una sortida

Des de les nou del matí –amb l’accés a l’hotel controlat per la policia catalana– centenars de persones es van tornar a reunir davant l’establiment per comprovar en directe com marxaven els agents. A través de les xarxes socials arribava la imatge d’un comunicat atribuït a la direcció de l’hotel on es denunciaven coaccions i amenaces del govern local per aconseguir fer fora la policia abans de les quatre de la tarda.

En roda de premsa posteriors, ara sí l’alcalde, Xavier Amor (PSC), negava cap amenaça i atribuïa la informació a una mala interpretació dels responsables de l’hotel i a la “tensió del moment”. Un comunicat conjunt entre les dues parts en deixava constància escrita. Amor, a més, anunciava negociacions per poder “avançar” la sortida de la Policía Nacional, que té contracte fins al dia 5. “El nostre desig és que puguin marxar aviat per garantir la pau social”, va dir. Al vespre, però, es confirmava que el contracte amb l’hotel es mantindria i es convidava els pinedencs en un comunicat conjunt llegit en un acte multitudinari davant l’ajuntament a mantenir la convivència. Uns carrers més enllà, un grup de persones amb banderes espanyoles cridava el seu suport als agents de la Policía Nacional, alguns dels quals s’hi van apropar per rebre petons i abraçades.

La fiscalia actua

D’altra banda, el fiscal especial per a delictes d’odi i discriminació de Barcelona va obrir ahir diligències d’investigació per esbrinar si els ajuntaments de Calella i Pineda de Mar van amenaçar els responsables dels hotels on s’allotgen els agents de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil per expulsar-los de les seves instal·lacions. En paral·lel, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va advertir que els agents no abandonaran els hotels en què hi hagi “un contracte en vigor”. Zoido va acusar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d’incitar a actes d’odi.

Que ho tinguin ben clar. No volem que els nostres hotels esdevinguin casernes
Montserrat Candini
alcaldessa de calella del pdecat
No hi ha hagut cap amenaça ni coacció del govern local als propietaris dels hotels on s’hostatgen policies nacionals
Tenen contracte fins al dia 5. El nostre desig és que puguin marxar aviat per garantir la pausocial
Xavier Amor
alcalde de pineda del psc

Concentració davant la caserna d’Igualada

Més de 300 persones es van concentrar dilluns a la nit davant de la caserna de la Guàrdia Civil a Igualada per manifestar el seu rebuig a la presència de més efectius d’aquest cos policial a l’espai. A més de fer sonar clauers, i altres estris els manifestants van dedicar als agents càntics com “A Igualada no dormireu”, “Hem votat” o “Fora forces d’ocupació”. La regidora d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada, Carolina Telechea, la diputada al Parlament Alba Vergés i, més tard, l’alcalde d’Igualada, arc Castells, van fer una crida a la calma als manifestants i a no caure en provocacions. Malgrat les informacions que circulaven a través de les xarxes socials i alguns mitjans de comunicació, els guàrdies civils que es van incorporara la caserna d’Igualada no són els que la pressió ciutadana va expulsar d’un hotel de Calella.

D’altra banda, al voltant d’uns 80 agents de la Guàrdia Civil van abandonar ahir al migdia l’Hotel Bruc, a l’autovia A-2, on s’hi allotjaven des de feia dies. Diferents concentracions ja van mostrar la seva disconformitat amb la presència del cos a l’establiment, però una crida ahir al matí va aplegar a l’exterior de l’hotel al voltant de 500 persones, entre elles membres d’ADF de diferents municipis que participaven en un acte. Finalment, cap a tres quarts d’una, una desena de vehicles, entre furgonetes blanques i cotxes de la guàrdia civil es van emportar els agents. Finalment, a Figueres, l’hotel Travé va fer públic ahir un comunicat on anunciava que procedien a marxar “tots el cossos de l’Estat que estan allotjats al nostre establiment.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona