Política

Els alcaldes també aniran a denunciar l’Estat a Brussel·les

L’AMI i l’ACM hi envien una delegació dimarts

Proposen una taula per coordinar accions amb altres entitats

Una delegació d’alcaldes de l’Associació de Municipis per la Independència i de l’Associació Catalana de Municipis viatjarà dimarts a Brussel·les per denunciar a Europa la repressió estatal sobre les institucions catalanes des del punt de vista municipalista. La concreció de qui hi va i l’agenda, que ja temen que voldrà boicotejar el govern espanyol, es perfilarà en els pròxims dies, si bé la idea principal és afegir-se al clam davant la comunitat internacional perquè deixi d’obviar la vulneració de drets d’un Estat que dijous “va deixar de ser democràtic”, segons la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras. Veure’s a la capital belga amb el president Puigdemont “no és un objectiu”, deia en canvi el president de l’ACM, Miquel Buch. “Explicarem que això no es va iniciar l’1-O i que des de llavors l’Estat ha multiplicat la repressió”, avançava.

Aquest és el principal acord de l’executiva conjunta d’urgència que van mantenir ahir totes dues entitats arran de l’empresonament dijous de la majoria de consellers, de qui van demanar l’immediat alliberament. “Només reconeixem el nostre govern legítim”, proclamava Lloveras, que també recordava que en qualsevol moment es podria convocar una reunió de l’assemblea de càrrecs electes, de qui ja es va crear un registre fa mesos per si era necessari.

Totes dues entitats, a més, van fer una crida a formar una “taula de coordinació” per sumar esforços des de tota l’administració local amb les accions de defensa de les institucions que puguin impulsar l’ANC, Òmnium o la Taula per la Democràcia. En aquest sentit, Buch no en descartava cap. Els ajuntaments, així, donaran suport a “qualsevol aturada general de país que es convoqui”, i fins i tot a una vaga general, sempre que tingui un “gran consens”. A més, donaran suport dijous als membres de la mesa del Parlament que tornen a declarar a Madrid, i participaran en la gran manifestació del dia 11 a Barcelona. Al·ludint a l’autonomia municipal, les entitats van evitar donar cap consigna als ajuntaments sobre quines han de ser les seves relacions amb la Generalitat intervinguda, ja que cada cas pot ser un món. “Ara, massa de gust no ve”, reconeixia Buch.

L’altra gran entitat municipalista del país, la Federació de Municipis de Catalunya, va demanar en una nota ahir l’alliberament dels vuit consellers empresonats, tots “triats democràticament” recordava, ja que això “afebleix el marc de convivència que el marc polític ha de protegir”. Per la FMC, “el respecte a les decisions judicials no pot ser mai un obstacle” per valorar-les i demanar que es revisin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona