Política

L’eurocambra avala l’acord del ‘Brexit’

Recela de Londres i li posa línies vermelles

Els líders de la UE decidiran demà si s’obre la segona fase negociadora

Amb una pinça al nas, els eurodiputats van haver de donar ahir el vistiplau a avançar un pas més en el camí cap al Brexit. El ple d’Estrasburg va aprovar els acords assolits la setmana passada i va recomanar als caps d’estat i de govern de la UE que donin llum verd a l’inici de la segona fase de negociacions.

Un tràmit purament simbòlic, ja que la seva valoració sobre els progressos en les converses de divorci no és vinculant. Ara bé, l’eurocambra tindrà l’última paraula sobre l’acord final del Brexit i, per tant, aquesta decisió estableix les bases sobre la seva posició en la qüestió.

Malgrat tot, el Parlament Europeu recela dels britànics. Els eurodiputats van deixar clar que aquesta segona fase, que hauria de començar al gener, només podrà avançar si Downing Street respecta plenament els compromisos assumits fins ara. Una desconfiança que no és infundada, ja que el cap negociador britànic per al Brexit, David Davis, va qualificar l’esborrany d’acord de simple “declaració d’intencions”.

L’encarregat de gestionar la carpeta del Brexit a l’eurocambra, el liberal Guy Verhofstad, ja va posar el crit al cel a Twitter recriminant a Davis que els seus comentaris “soscaven la confiança”. I el Parlament, de fet, va recollir la piulada en la resolució d’ahir incloent en el text una crítica expressa al diplomàtic.

A banda d’aquesta qüestió, els eurodiputats també van marcar les seves línies vermelles de cara a la segona ronda. En concret, l’única institució electa de la UE està especialment preocupada per la situació dels ciutadans europeus un cop es faci efectiu el divorci. Creu que queden qüestions per resoldre, com ara la creació d’un procés per sol·licitar la residència permanent al Regne Unit “declaratiu i de fàcil accés” i la garantia que els drets dels ciutadans també s’aplicaran a futures parelles mixtes.

Tanmateix, molts eurodiputats no estan còmodes amb l’avenç de les negociacions i alguns, fins i tot, es resisteixen a acceptar un divorci definitiu. El cap del Partit Popular Europeu i membre de la CDU de Merkel, Manfred Weber, va insinuar que els britànics han canviat de parer assegurant que “un sondeig d’opinió recent mostra que un 50% dels britànics estan a favor d’un nou referèndum”.

Rebels ‘tories’ forcen una derrota de May als Comuns

Redacció

Theresa May va quedar debilitada ahir, la vigília de la cimera de líders de la UE que s’iniciarà avui a Brussel·les, després que diputats conservadors rebels i l’oposició britànica la forcessin a sotmetre el futur acord del Brexit al Parlament de Westminster. Per 309 vots a favor i 305 en contra, la Cambra dels Comuns va aprovar una esmena a la llei que guiarà la sortida del Regne Unit de la UE que impedeix al govern començar a aplicar el pacte que firmi amb Brussel·les sense el vistiplau del Parlament. El diputat conservador Dominic Grieve, antic fiscal general britànic i defensor de la permanència a la UE abans del referèndum del 2016, va impulsar la proposta que ha provocat la primera derrota parlamentària de May com a primera ministra. El govern ja s’havia compromès a sotmetre a l’escrutini del Parlament els termes de sortida que acordin Londres i Brussel·les, però havia advertit que un eventual vot en contra no aturaria el Brexit. Ara, en canvi, l’esmena adoptada ahir obligaria Londres a renegociar el pacte si aquest no disposés de l’aval dels diputats de Westminster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA