Política

El govern assumeix un canvi fiscal però diu que resol poc

Es disposa a acordar amb Catalunya en Comú més pressió impositiva però avisa que no ajudarà gaire a cobrir l’augment d’inversió

Demà inicia la negociació amb qui veu com a soci prioritari

El govern assumeix que haurà d’augmentar la pressió fiscal si vol aprovar el pressupost amb qui s’hi ha mostrat predisposat –Catalunya en Comú–, però adverteix que la Generalitat té poc marge per garantir amb aquesta mesura un increment important de despesa. Per deixar clar que la via impositiva no servirà per afrontar la magnitud d’inversió social que reclama Catalunya en Comú, la portaveu del govern, Elsa Artadi, es preguntava ahir retòricament: “Hi ha prou mesures per generar ingressos per valor de 1.700 milions?” Fonts del govern preveuen poder arribar a un centenar de milions extres, però, en cap cas, assolir entre 600 i 700 milions amb el canvi fiscal com indiquen els Comuns.

L’executiu de Torra recorda que la Generalitat té poc marge recaptatori en l’impost estatal de l’IRPF, que carrega tot el pes en una població assalariada que, a més, paga tots els impostos indirectes –l’alerta que dilluns llançava el PDeCAT–. Si bé l’executiu preveu un increment “tangencial dels ingressos” per la millora econòmica, Artadi recorda que l’objectiu imposat de dèficit és d’un estricte 0,1. Tot i aquest “poc marge de maniobra”, la consellera de Presidència confirma la voluntat d’abordar el canvi fiscal.

Proposta dels Comuns

El govern de JxCat i ERC no presentarà cap reforma d’impostos en la seva proposta pressupostària, però es predisposa a arribar a acords a partir de les mesures que Catalunya en Comú ha posat sobre la taula. Per exemple, té coll avall el nou impost als vehicles contaminants tot i que la recaptació no arribarà a temps per a aquest exercici.

Artadi anunciava que demà començarà amb Catalunya en Comú la roda de contactes per negociar el pressupost i justifica l’estrena amb els Comuns perquè són els que s’han mostrat “receptius” a acordar-lo i han posat una proposta sobre la taula. L’executiu de Torra no s’atreveix a posar data a un pressupost que ja va tard perquè, diu, “dependrà com de ràpid avanci la negociació”. Els comptes no es portaran al Parlament sense tenir un “acord encarrilat” per aprovar-los.

Artadi defensa que no hi ha cap discrepància fiscal entre JxCat i ERC i dona per tancada al si del govern la proposta que demà explicarà a Catalunya en Comú, només pendent de “serrells”. La portaveu sosté que el pressupost “expansiu” que planteja el govern ja satisfarà part de la despesa social que demanen els Comuns.

Límits en ensenyament i pagues

Artadi diu que analitzen quines reivindicacions dels mestres es poden abordar en els comptes, però qualifica d’impossible invertir-hi un 6% del PIB català amb el finançament actual. Pel que fa a les pagues pendents als funcionaris, Artadi indica els vets que suposen el sostre de despesa i la llei de pressupost de l’Estat del 2018. Aragonès ha demanat per escrit flexibilitat a la ministra Montero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona