Política

“Mur humà” contra la repressió

L’ANC i Òmnium criden a convertir el judici de l’1-O en un “bumerang” contra l’Estat

Les entitats animen a participar en la vaga del 21-F i la mobilització del 16-M a Madrid

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han fet una crida aquest dissabte a fer del judici de l’1-O un “bumerang contra l’Estat” i a “no normalitzar la repressió”. Els impulsors de la protesta convocada aquesta tarda a Barcelona sota el lema L’autodeterminació no és delicte han destacat que avui la Gran Via s’ha convertit en un “mur humà” davant el judici. La mobilització ha aplegat mig milió de persones, segons les entitats, una xifra que la Guàrdia Urbana rebaixa a 200.000.

En el seu parlament durant la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha lamentat que aquesta setmana ha començat un judici “que no existiria si haguéssim fet la independència o Espanya fos una democràcia de debò”. “Però hi és, i l’hem de convertir en una oportunitat”, ha afegit. “Convertirem aquest judici en un bumerang contra l’Estat”, ha avisat.

En aquest sentit, ha assegurat que “ara és molt més fàcil explicar al món per què volem la independència”. “Ells mateixos ens estan ajudant amb les seves declaracions desafortunades quan comparen el Referèndum amb una violació”, ha reblat.

Paluzie ha aplaudit la mobilització d’aquest dissabte i ha recordat que és molt important continuar sortint al carrer “per no normalitzar la repressió política”. “Avui hem omplert la Gran Via; dijous, vaga general”, ha recordat. També ha animat a participar en la manifestació del 16 de març a Madrid.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha agraït als assistents haver convertit la Gran Via “en un mur humà contra la intolerància, contra la ultradreta”. “Un mur humà d’homes i dones lliures plens de dignitat i autoestima, la mateixa que tenen els nostres presos polítics davant el Tribunal Suprem”, ha afegit.

Mauri ha subratllat la necessitat de mobilitzar-se “davant d’un judici a la democràcia que representa una derrota col·lectiva de la societat espanyola”. “Un Estat espanyol que per garantir la unitat d’Espanya s’està carregant els drets fonamentals”, ha lamentat.

És per això que ha apel·lat “a tots els demòcrates espanyols perquè no cedeixin davant l’extrema dreta”. “No permeteu que els intolerants s’apoderin de la política i la justícia”, ha demanat. Segons ell, donar suport a dret a l’autodeterminació de Catalunya suposa avui estar al costat de la democràcia a Espanya. “Reclamar l’autodeterminació i defensar la independència no són delictes, són drets”, ha afirmat.

Mauri s’ha dirigit directament al primer ministre espanyol, Pedro Sánchez, per reclamar-li que “sigui valent d’una vegada” i li ha dit que “encara és a temps d’instar l’Advocacia de l’Estat a retirar totes les mentides i totes les acusacions” contra els líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem. “Si no ho fa, seguirà sent còmplice de l’extrema dreta de Vox en aquest judici a la democràcia”, ha denunciat.

Mauri ha acabat la seva intervenció amb un missatge del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que –ha recordat– avui fa 16 mesos que és empresonat: “Davant la intolerància, coratge i autoestima. Que ningú no en tingui cap dubte, defensarem la desobediència civil contra les lleis injustes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona