Política

Romeva creu que l’actuació policial de l’1-O “no és un comportament que s’enquadra en una policia democràtica”

L’exconconseller nega violència per part dels votants i creu que els agents espanyols van actuar de manera “incomprensible i injustificable”

L’exconseller d’Exteriors Raül Romeva ha criticat durament l’actuació dels cossos i forces de seguretat de l’Estat l’1-O. “No és un comportament que s’enquadra en una policia democràtica en un país democràtic”, ha assegurat davant el tribunal. A més, ha qualificat l’actuació “d’incomprensible i injustificable” i ha assegurat que “l’única violència” va ser per part de la policia i no dels votants. “Les imatges ens costarà molt de temps oblidar-les i van ser actuacions que crec que van ser contraproduents”, ha valorat Romeva, que considera que les imatges del dia del referèndum “són una taca greu en la història de la democràcia espanyola”.

Sobre el paper del Govern, ha dit que era la seva “obligació” fer una “crida a la mobilització lliure i no partidista”. “El més important era la nostra neutralitat”, ha remarcat.

Romeva ha afegit que va anar a instàncies europees a advertir que “si davant d’un debat polític la resposta era la repressió i la violència policial”, el problema ja era d’Europa, perquè anava contra “la línia de flotació del projecte europeu”. “Vaig instar les institucions europees a atendre el que estava passant a Espanya, crec que no és un problema que afecti només a l’estat espanyol, sinó que afecta directament a la idea d’Europa”, ha dit.

Preguntat pel significat que dóna a la declaració d’independència votada al Parlament el 27 d’octubre, Romeva ha dit que es va votar “d’acord amb el mandat” de les eleccions del 27 de setembre del 2015 i de l’1-O. “El que feia aquesta declaració política era donar-nos un mandat polític i vam instar altre cop a iniciar un procés de negociació multilateral, que és com creiem que s’ha d’afrontar aquesta qüestió encara avui”, ha dit.

De fet, ha dit que després del referèndum es va “seguir la pràctica internacional de recollir el mandat que sortia de les urnes” i reiterar “la necessitat, la importància d’iniciar un procés de diàleg i negociar”. De fet, ha recordat que hi va haver “diversos oferiments en l’àmbit estatal i internacional d’intervenir, per actuar de facilitadors del diàleg”, però que quan aquests “intentaven trucar a la porta del govern espanyol, la resposta era inexistent, zero”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona