Política

Fets polítics al Suprem

Els fiscals han insinuat “violència” per fets polítics o judicis d’intencions

Els acusats han defensat que el referèndum no és delicte, que no hi va haver violència, només la policial, i que la declaració del 27-O era la resposta “política” a la imposició del 155

Després de Cuixart i Forcadell, els altres protagonistes polítics obriran la fase de testimonis

Els interrogatoris d’aquests quinze dies al Suprem dels deu dirigents catalans –set d’ells empresonats– han mostrat fins ara que l’acusació de rebel·lió i sedició que els fa la fiscalia es basa en les seves actuacions polítiques i en un judici d’intencions sobre hipotètics usos de la força. En les qüestions prèvies inicials, els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena ja deixaven entreveure què consideren ells rebel·lió –i, per tant, amb violència: “Trencar l’ordre constitucional amb l’aprovació de noves lleis”, “usar” els ciutadans com a “escuts humans” o dirigir “17.000 agents armats” dels Mossos, suposadament, per defensar la independència. Pels fiscals, la violència de l’1-O és responsabilitat del govern català i no de les forces de seguretat de l’Estat que la van protagonitzar o dels seus superiors polítics. Per acabar-ho de reblar, Cadena va afirmar que “no hi ha sobirania catalana, és espanyola” i que Alemanya i Itàlia també van impedir referèndums. Altre cop, com si un referèndum pogués ser rebel·lió, la fiscalia va recriminar als polítics catalans que no haguessin après res del precedent del pla Ibarretxe, tombat al Congrés.

Referèndum

Exclusivament política va ser la declaració de l’exvicepresident Junqueras i de l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, en considerar-se presos polítics i negar-se a respondre a les acusacions de l’Estat i Vox. En la legislació espanyola, ni votar ni organitzar un referèndum és delicte, sostenien, i l’exconseller Jordi Turull hi va afegir que és compatible amb la Constitució, mentre que l’exconsellera Dolors Bassa va recordar que el plebiscit també està emparat per lleis internacionals. I hi va afegir que l’1-O no era un acte “concloent” de la legislatura, sinó que pretenia obrir un camí de diàleg amb l’Estat. Per les defenses, aquest és un “judici a la democràcia” en què s’han restringit “gairebé tots els drets fonamentals”.

Violència

Després que la fiscalia minimitzés la violència policial de l’1-O basant-se en el fet que només hi va haver dos ciutadans ferits greument i obviant que n’hi va haver un miler de contusionats o fracturats, Junqueras va passar a l’atac tot afirmant que policies i guàrdies civils no van usar la violència per evitar la votació, sinó per provocar tensió i una resposta violenta dels ciutadans, una resposta agressiva que no es va donar. L’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, va defensar que els Mossos van complir les ordres de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que demanava que es garantís la “convivència ciutadana” durant el referèndum. Els que no ho van fer van ser els cossos i forces de seguretat de l’Estat amb les càrregues contra els votants, va concloure.

Desobediència

Els polítics van admetre indirectament haver desobeït el TC, però no cap ordre judicial. El primer a fer-ho va ser Forn, que va defensar que els Mossos d’Esquadra van complir sempre la resolució del TSJC i que ni ell ni el president van donar als responsables policials cap ordre política de no fer-ho. Si es van desobeir els avisos del TC és perquè el govern va ponderar el seu compliment amb el del mandat democràtic que els havia donat una majoria parlamentària per fer un referèndum, han defensat la majoria dels acusats. El fet que el referèndum no fos delicte penal va fer decantar la balança. L’exconsellera Meritxell Borràs, a més, va assenyalar la politització del TC.

20-S

Un dels interrogatoris més llargs va ser el de Jordi Sànchez pel 20-S perquè els cotxes de la Guàrdia Civil malmesos aquell dia són el clau roent a què sembla agafar-se la fiscalia com a prova de violència. I Sànchez no va defugir la prova. Tal com han confirmat testimonis presencials com ara la periodista d’El Punt Avui Emma Ansola, Sànchez va explicar que els danys els van anar produint durant les llargues hores ara un manifestant, ara un altre, sense que hi hagués hagut cap atac violent i organitzat durant tot el dia. A més, va recordar que no es va obstaculitzar en cap moment la feina de la comitiva judicial i es va col·laborar amb Mossos i Guàrdia Civil quan es van fer cordons de voluntaris de l’ANC per fer un passadís d’accés a la conselleria escorcollada i evitar que ningú obrís els cotxes per agafar les armes que hi havien deixat els policies. Sànchez va concloure la seva defensa recordant que no hi va haver llançament d’objectes ni perill per a la integritat física de ningú, tot i que protestaven a les portes de la conselleria 50.000 persones. I que la secretària judicial hauria pogut sortir pel passadís de voluntaris que al llarg del dia van transitar centenars de persones, i no pel pati interior de l’edifici com va preferir fer.

Malversació

No es va gastar cap euro públic en el referèndum des que el TC en va suspendre la llei, han sostingut els acusats. Ho confirmen la interventora de la Generalitat i l’exministre d’Hisenda, va indicar Romeva. Borràs hi va afegir que el conveni marc del seu departament per comprar urnes era per les previsibles eleccions catalanes avançades i no es va acabar fent efectiu. I l’exconseller Santi Vila va explicar que l’1-O el van finançar “entitats i empresaris catalans i catalanistes”, no el govern.

Declaració d’independència

La declaració d’independència del 27-O va ser política, han defensat Turull i Rull. Fins i tot menys política que les declaracions anteriors, segons Bassa. La defensa de Bassa va documentar que mai es va publicar al DOGC, i Forn va reblar que ningú va trucar a cancelleries exteriors per fer-la efectiva. Junqueras va dir que buscaven un acord multilateral però la cadira del govern espanyol sempre estava buida. Es va fer “davant totes les portes tancades i els telèfons penjats” del govern de Rajoy. Per Forn, no tenia “transcendència” perquè la feien sabent que el govern espanyol els destituïa i suspenia l’autogovern català. Per què s’hi va arribar si la majoria de membres dels governs català i espanyol volien una solució dialogada?, segons Vila.

Fase de testimonis

Aquesta setmana comença la segona fase del judici, amb l’interrogatori dels altres protagonistes polítics principals. Però l’agenda del tribunal serà difícilment viable tenint en compte que ja havia previst enllestir aquesta setmana les declaracions dels acusats i, en canvi, Cuixart i Forcadell encara ho hauran de fer a partir de dimarts. A pesar d’això, el tribunal preveu que declarin vint testimonis entre dimecres i dijous amb només mitja hora cadascun responent a preguntes d’acusació i defensa. Dimarts al matí, Joan Tardà, Roger Torrent, Artur Mas, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro. A la tarda, Mariano Rajoy, Marta Pascal, Núria de Gispert, Eulàlia Reguant i Antonio Baños. I, dijous, Iñigo Urkullu, Gabriel Rufián, Dante Fachin, Ernest Benach, Ada Colau i Juan Ignacio Zoido, Xavier Domènech i els responsables de Treball, Afers Socials i el CatSalut de la Generalitat.

El gran germà TEDH i el llaç groc
El Tribunal Europeu de Drets Humans plana pel damunt de la sala segona del Suprem. Perquè les defenses ja han anunciat que hi recorreran; però, a més, perquè jutges alemanys, belgues i britànics ja han negat les extradicions dels exiliats. Però, sobretot, perquè la jurisprudència d’Estrasburg obliga les justícies dels estats de la UE. Basant-se en aquesta autoritat, el president de la sala segona, Manuel Marchena, va rebutjar la petició de Vox d’obligar Jordi Sànchez a treure’s el llaç groc de la solapa. A Europa és un símbol més de llibertat d’expressió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona