Política

Els presos electes recolliran l’acta dilluns al Congrés i al Senat sense dret a parlar

El Suprem suspèn el judici perquè siguin portats a les Corts la vigília del ple constitutiu

Seran custodiats sense poder fer reunions ni atendre la premsa

Abans d’ocupar el seu escó dimarts a l’hemicicle del Congrés i del Senat per al ple constitutiu, els diputats Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) i el senador Raül Romeva (ERC) recolliran dilluns in situ a les dues cambres les credencials com a electes. El Tribunal Suprem, que tenia fixat dilluns com a dia de judici, suspèn la vista oral per un dia i autoritza els cinc presos a recollir les actes en una visita que tant el jutge Manuel Marchena com les Corts volen que sigui fugaç, amb imatges institucionals controlades i sense cap dret a reunir-se ni a parlar amb la premsa.

En una providència que responia als recursos dels advocats Andreu van den Eynde i Jordi Pina, el jutge Marchena va autoritzar “la sortida de la presó a partir de les deu hores del matí” per “fer possible la pràctica dels actes indispensables” com ara tenir la credencial i fer la declaració d’activitats. En el cas de Romeva, era un tràmit obligat, perquè el Senat exigeix fer-ho en persona, mentre que el Congrés admet fer-ho per delegació, però Marchena ha preferit que els cinc electes tinguin el mateix tracte a les dues cambres.

Els electes presos, però, no tindran els mateixos drets que han tingut fins ara els diputats i senadors acreditats, que arriben a l’hemicicle sols, són conduïts per uixers fins a la sala on fan els tràmits i al final atenen la premsa i es fan una foto de família i es reuneixen amb el grup.

Clandestinitat i brevetat

En el cas dels presos, l’arribada al Congrés i al Senat serà clandestina –el trasllat el farà la Guàrdia Civil sense informar-ne– en un furgó que anirà directe al pàrquing subterrani de les cambres perquè siguin “degudament custodiats” i no s’acostin a la premsa ni es moguin amb llibertat. Per si això no fos prou, el jutge Marchena ordena a les presidències de les cambres –és a dir, als populars Ana Pastor i Pío García-Escudero, en el seu últim dia– que vigilin que els tràmits es fan “sense dilació” perquè els presos “siguin reintegrats al centre penitenciari amb la màxima brevetat possible”. Així que, quan hagin firmat l’últim paper, la policia espanyola retornarà els electes al pàrquing del soterrani per deixar-los en mans de la Guàrdia Civil i que els furgons els portin de nou a la cel·la. A partir de la instrucció de Marchena, el Congrés i el Senat estan extremant les mesures per evitar que dilluns sigui un dia normal i per forçar els cinc presos a tenir el contacte mínim amb els funcionaris i prou, i acotar la llibertat d’informació.

Renúncia al Parlament

Sànchez, Turull i Rull, a més, van registrar ahir al Parlament la renúncia com a diputats. La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que juntament amb Míriam Nogueras els va visitar a Soto del Real, va afirmar que tots tres es mantindran al Congrés si hi ha una suspensió. “No renunciaran en principi a l’acta, per això es van presentar; no hi havia res de simbòlic en el fet de presentar-se als comicis, volen fer política i faran valer els seus drets”, deia Borràs.

LA FRASE

Que els tràmits es facin sense dilació i que siguin reintegrats al centre penitenciari amb la màxima brevetat possible
Providència de Marchena


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona