Política

El tots contra Colau passa a la història

La possibilitat que diferents forces polítiques guanyin les eleccions municipals a Barcelona fa que els atacs ja no es concentrin només contra l’alcaldessa

El procés sobiranista centra el debat i deixa veure els dos blocs

El procés sobiranista va ser l’eix central del debat que, organitzat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, van protagonitzar, ahir a la nit, els representants dels set partits polítics que, a hores d’ara, són presents a l’Ajuntament de Barcelona: Ada Cola, per Barcelona en Comú (BComú); Elsa Artadi, número 2 de Junts per Catalunya (JxCat); Manuel Valls, de Barcelona pel Canvi-Ciutadans (BpC-C’s); Ernest Maragall, d’ERC; Jaume Collboni, del PSC; Josep Bou, del PP, i Anna Saliente, de la CUP-Capgirem Barcelona

Abans de començar els seus parlaments, Colau, Artadi, Maragall i Saliente van citar el gran absent, el cap de llista de JxCat, Joaquim Forn, que fa més de 18 mesos que està en presó provisional per haver impulsat el referèndum de l’1-O. Colau també va parlar de la situació de “vergonya” viscuda en la sessió de constitució del Congrés, mentre que Artadi va assegurar: “En una democràcia real, jo no seria aquí.” Maragall va contraposar la “dignitat dels presos amb la ignomínia del bloc del 155 al Congrés”, i Saliente es va recordar “dels més de mil represaliats”. A la banda unionista, Valls va obviar el tema, i va citar la seguretat des del primer minut. Collboni va optar per destacar que el Congrés i el Senat són presidits per dos catalans “per trobar una solució dialogada i dins de la llei”, mentre que Bou va respondre, contundent: “Espanya és una democràcia real.”

Amb el mateix protagonisme pel procés, Saliente va prendre la iniciativa en demanar a la resta de candidats independentistes si estaven disposats a negociar un full de ruta, que no un govern, posterior a les eleccions. Artadi i Maragall s’hi van avenir com, de fet, ja havien fet en declaracions a aquest diari . Però la situació es va crispar quan Bou va assegurar que li sabia greu “que hi hagi gent tancada, però s’ho han buscat amb les seves accions”. “Vostès van provocar un cop d’estat i la Constitució s’ha de defensar; no ens anomenin més repressors”, va sentenciar, fent que tant Artadi, com Maragall i Saliente s’hi enfrontessin. La número 2 de JxCat li va retreure la violència policial, però Bou va assegurar que “només hi va haver tres ferits”. Saliente va cloure la discussió: “Encara haurem de demanar perdó per la violència de l’Estat.”

Tots contra tots

En els blocs que havien de tractar temes dels que han estat clau en aquesta campanya electoral, com habitatge, o seguretat, és on es va veure que les possibilitats de victòria final que tenen tres partits, BComú, ERC i el PSC, va fer que aquest cop no es convertissin en un atac constant contra l’alcaldessa Colau. De fet, Collboni va ser especialment agressiu amb Valls, qui li ha demanat més d’una vegada que pacti amb ell.

Com ha passat al llarg de tota la campanya, les dades sobre l’habitatge són totalment diferents dependent de qui les pronuncia. Mentre BComú defensa que ha posat al mercat o ha generat els projectes per executar-los, la resta assegura que només s’han entregat un 10% dels habitatges promesos. En el camp de les propostes, Valls va tornar a parlar de construir 10.000 habitatges; Bou, d’usar els locals comercials buits, i Saliente, d’estudiar el camí de l’expropiació.

La seguretat és el principal problema dels barcelonins, segons el darrer baròmetre municipal. I ahir va ser un dels punts clau del debat, sense que Valls i Bou deixessin passar l’oportunitat d’acusar el procés de ser-ne, en part, culpable. La majoria dels grups van usar les dades de creixement de delictes, segons les dades del Ministeri d’Interior, per acusar Colau d’inacció. Valls, que va recordar que l’enquesta de victimització assegura que un 25% dels barcelonins han patit o sap de qui ha patit un delicte, va defensar una política “progressista” de seguretat i va garantir que posaria fi al top manta en 90 dies, mentre que Collboni va defensar que tenia la millor persona per revertir la situació, l’exdirector de la Policia Albert Batlle. Saliente va tornar a defensar que la seguretat s’abordi des d’una perspectiva no només policial. “Parlem dels serveis públics que tenim a Barcelona i comencem a replantejar la seguretat des d’altres perspectives”, va sentenciar la cap de llista de la CUP.

Colau va tornar a situar part del problema en la manca de mossos a Barcelona, on no n’ha arribat cap des de l’any 2009. La candidata a la reelecció va tornar a explicar que abans de l’estiu ja havia demanat al conseller d’Interior, Miquel Buch, més policies i que aquest li va respondre que no havia de ser una resposta policial. “I això no em passava amb els consellers Forn i Jané, del mateix partit”, va sentenciar.

LES FRASES

Durant anys el PSOE s’ha negat a fer polítiques valentes d’habitatge i la Generalitat ens nega les inversions
La ciutat no és de cap partit, és profundament republicana i democràtica
Ada Colau
Candidata de bcomú
La repressió afecta la vida quotidiana de la gent i Sánchez ha de decidir què fa a partir d’ara
Volem saber quines connexions tenia l’imam de Ripoll amb el CNI. Deixin d’amargar-ho
Elsa Artadi
Número 2 de junts per Catalunya
L’habitatge ha de ser una competència exclusiva de l’àrea metropolitana
Contra la contaminació cal millor transport públic, però també treballar en la rehabilitació dels habitatges
Manuel Valls
candidat de Barcelona pel Canvi - Ciutadans
Hem de tornar l’Ajuntament a la ciutadania
Necessitem justícia de proximitat, una fiscalia que actuï i que ho faci ja
En habitatge, estem a anys llum d’on hauríem estar
Ernest Maragall
Candidat d’ERC
Hem de triar entre un govern a favor de la independència i un a favor de Barcelona
Batlle serà el responsable de la seguretat; vostè, senyor Valls, no pot ser-ho perquè no coneix la ciutat
Jaume Collboni
Candidat del PSC
La millor manera de generar feina a Barcelona és que Colau perdi la seva
Vostès van provocar un cop d’estat, i la Constitució s’ha de defensar; no ens poden pas dir repressors per fer això
Josep Bou
Candidat del PP
Des de les eleccions del 21-D el sobiranisme està aturat: hem de recuperar l’esperit de l’1-O
La millor manera de lluitar contra els narcopisos és que no hi hagi pisos buits i es lluiti contra les màfies dels pisos
Anna Saliente
Candidata de la CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona