Política

Puigdemont demana el vot per fer del 26-M un altre 1-O

El president avisa que l’Estat no podrà emular els abusos del Congrés a l’eurocambra

L’exiliat es reuneix a Westminster amb un grup de diputats i constata que no s’amenaça ningú amb presó pel referèndum escocès

“És important que tornem a fer un 1-O en aquestes eleccions i que les urnes parlin clar.” Carles Puigdemont va advertir ahir des de Londres que diumenge Europa llegirà el resultat electoral en funció de si els representants del govern de l’1-O destituït il·legítimament pel 155 han guanyat o han perdut a les urnes, si han sortit reforçats o debilitats. En un acte electoral a Sabadell –on Junts per Catalunya i ERC van traslladar ahir la seva pugna particular amb sengles mítings–, el president exiliat va identificar el vot per a les eleccions municipals amb la papereta de les europees per intentar arrossegar els votants en un efecte Puigdemont. “No es pot dissociar les eleccions europees de les municipals. Hi ha dues urnes però una sola papereta, la de JxCat. Formem part del mateix projecte, de la mateixa crida per continuar ferms el camí que vam decidir l’1-O. I volem fer-ho junts”, va arengar Puigdemont.

En aquest sentit, va destacar la feina feta des de l’exili: “Hem estat pencant, treballant i arriscant-nos.” “Us parlo des de Londres, i és una prova evident del doble estàndard de l’Estat espanyol. Nosaltres som ciutadans lliures que podem circular per Europa. Però si fóssim a Espanya, estaríem tancats a la presó. Això és el que volem explicar al Parlament Europeu”, va avançar. El president va alertar que, a l’eurocambra, l’Estat no podrà continuar practicant els abusos del Parlament, el Congrés i el Senat.

D’altra banda, Puigdemont va comparar la situació de l’independentisme escocès i el català per remarcar que en “la democràcia més sòlida i consolidada del món”, la del Regne Unit, s’està parlant d’un segon referèndum d’independència a Escòcia “i ningú ha reaccionat amenaçant ningú d’anar a la presó”, i s’està plantejant un segon referèndum del Brexit “i ningú troba que sigui tan estrany que la gent sigui preguntada en qüestions essencials”. Així, el cap de llista va defensar que “el referèndum és la millor eina en democràcia per resoldre les grans qüestions d’un país, i la independència i la sobirania és la més clara que demana ser aclarida a través d’un referèndum”. Ho va dir a la sortida d’una reunió amb el grup de diputats de Westminster de suport a Catalunya, a la qual van assistir els també exiliats i candidats Toni Comín i Clara Ponsatí, amb el vicepresident del Parlament, Josep Costa. La trobada, en dependències de la cambra britànica, va servir per conversar sobre el judici als presos polítics, la sessió constitutiva del Congrés i les expectatives electorals europees. “Expliquem al món per què continuem lluitant des de l’exili contra les derives autoritàries de l’Estat espanyol que posen en risc i afebleixen el concepte de democràcia a la UE”, va resumir.

Ja al vespre, al costat d’Anna Forn, filla del cap de llista de JxCat a Barcelona, Quim Forn, Puigdemont va equiparar el 155 amb un cop d’estat i l’intent de la Junta Electoral Central d’apartar-lo de la candidatura amb un intent de cop d’estat. “Hem desafiat totes les dificultats per protegir l’herència de l’octubre del 2017”, va concloure.

No podran practicar [a l’eurocambra] els abusos que estan practicant al Parlament català, a l’espanyol i al Senat
És important que tornem a fer un 1-O en aquestes eleccions
Carles Puigdemont
President a l’exili

Artadi situa ERC com a “únic soci preferent”

La número dos de la llista de Quim Forn per Barcelona, Elsa Artadi, va descriure ahir ERC com l’“únic soci preferent” de JxCat al consistori i va demanar la mateixa “coherència” al cap de llista republicà, Ernest Maragall. Artadi reforçava així la idea que només la seva candidatura pot representar un canvi respecte a Ada Colau, i instava Maragall a descartar l’actual alcaldessa com a sòcia de govern municipal. En una roda de premsa a la seu d’Efe, la candidata va avisar que aquest darrer escenari “seria una mala notícia” per a Barcelona. L’exconsellera de la Presidència va critica r que el seu antic company a l’executiu s’hagi oposat a celebrar un cara a cara amb ella, ja que Maragall només es va obrir a fer-lo amb Forn, empresonat a Soto del Real, però la Junta Electoral no ho va autoritzar. Li “inquieta” veure com Maragall “allarga la mà a Colau”, quan JxCat, si guanya diumenge, és “evident que anirà agafat de la mà” d’ERC, com ha fet “des del 2012”. Artadi va garantir que es quedarà tot el mandat al consistori, guanyi o no les eleccions, i va ironitzar que l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, acabarà a La Moncloa: “No sé si el posaran de ministre o de secretari de Transports.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona