Política

Madrenas aguanta a Girona i Guanyem i el PSC pugen

Junts per Catalunya perd un regidor i queda amb nou, a cinc de la majoria absoluta

Salellas i Paneque es reparteixen el vot del canvi i passen de quatre a sis edils

ERC i Cs es mantenen com estaven

Junts per Catalunya (JxCat), abans CiU a Girona, va tornar a guanyar ahir les eleccions municipals a la ciutat. És el tercer cop consecutiu que ho aconsegueix a la capital gironina. Si el 2011 i el 2015 ho va fer amb Carles Puigdemont al capdavant, enguany ho ha fet amb Marta Madrenas, que aquest 2019 encapçalava per primer cop la candidatura, tot i que ha governat Girona els darrers tres anys. Madrenas va guanyar, però va perdre un dels deu regidors que tenia en un plenari que creix i passa de 25 a 27 edils. La formació independentista va quedar, doncs, amb nou representants, a cinc de la majoria absoluta. Madrenas es va mostrar ahir eufòrica pel resultat, va destacar que havien “guanyat amb molta diferència respecte del següent” i va agrair el suport als “13.000 gironins que han cregut que JxCat era el millor projecte per la ciutat”. Va prometre també continuar fent de la ciutat “punta de llança de la independència”.

Les dues formacions que es presentaven apostant per liderar un canvi a la ciutat van créixer de dos regidors cadascuna però van quedar lluny de la victòria. Tant Guanyem Girona de Lluc Salellas (una aliança de la CUP amb altres formacions), com el PSC de Sílvia Paneque van passar de quatre a sis regidors. “Davant d’aquests resultats, ens veiem amb l’obligació d’estudiar possibles aliances”, va dir Salellas, que afirma que, “si no és ara”, treballaran “per afermar aquesta alternativa de govern”. Paneque va assegurar que ha tingut més vots pel “bon treball” que han fet en campanya i per l’embranzida que ha fet el PSOE a les darreres eleccions a l’Estat espanyol.

Per darrere d’ells va quedar ERC, que tot i l’aposta per la renovació amb Quim Ayats no va aconseguir cap nou edil i va quedar amb els quatre que ja tenia. Ayats, però, es va mostrar satisfet d’haver “posat les bases d’un equip cohesionat per construir un projecte consistent”. També Ciutadans, amb un candidat nou, Daniel Pamplona, va mantenir els suports rebuts en les municipals del 2015 però es manté amb dos regidors.

LES FRASES

Hem guanyat molt bé. Des de demà ens arremangarem de nou per seguir treballant per la ciutat i el país
Marta Madrenas
alcaldable de jxcat a girona
Estudiarem si hi ha possibilitats d’aliances. Tenim l’obligació de fer-ho després dels resultats
Lluc Salellas
alcaldable de Guanyem Girona

El PP es queda fora per primer cop

El PP es va quedar fora de l’Ajuntament de Girona per primera vegada des que hi ha democràcia. El 1979 va ser present al consistori dins la coalició UCD i a partir del 1983, en solitari, primer com a AP i després com a PP.

El PP es va quedar ahir a Girona lluny del topall del 5%. En xifres absolutes va obtenir poc més de 1.400 vots, cap a 700 vots menys respecte de fa quatre anys (2.163) tot i l’augment de la participació.

Això significa la sortida de l’Ajuntament de l’alcaldable del PP, Concepció Veray, que era la regidora més veterana de l’actual plenari. Veray ha estat regidora els últims quatre mandats, des del 2003.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona