Política

Canadell reclama reduir els impostos a Catalunya i “igualar-los” a altres comunitats “sobrefinançades”

El president de la Cambra de Comerç fa una valoració general positiva dels nous comptes

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que l’augment d’impostos previst en els pressupostos del 2020 no és “acceptable”. “Vivim amb un dèficit fiscal crònic d’entre 12.000 i 16.000 milions d’euros, i ara s’apugen impostos de l’ordre de 500 milions”, ha criticat el president.

En aquest sentit, Canadell ha demanat reduir els impostos a Catalunya i “igualar-los” a altres comunitats “sobrefinançades” amb l’objectiu de disminuir el dèficit fiscal.

De fet, segons ha assegurat, els comptes de la Generalitat podrien incrementar-se fins a un 50%, fins als 40.000 milions d’euros, en cas de no incloure el dèficit fiscal. Tot i això, en línies generals ha fet una valoració positiva dels comptes aprovats pel Govern.

Canadell també ha lamentat el nivell d’inversions previst en els comptes de la Generalitat, de 1.300 milions d’euros, “molt lluny del nivell” previ a la crisi, d’entre 3.000 i 5.000 milions. Així mateix, el president de l’ens cameral ha recordat la necessitat de disposar d’una injecció addicional de 45.000 milions d’euros per cobrir el “dèficit crònic d’infraestructures”.

Així, la Cambra ha valorat el canvi de tendència cap a més inversió però veu “inacceptable” que els comptes incorporin una xifra pressupostada de 1.372 milions “quan s’hauria d’aspirar a nivells d’entre 4.000 i 5.000 milions d’euros”.

A més, ha apuntat que el grau d’execució de la inversió en les últimes dues dècades ha estat del 85%, motiu pel qual l’increment del 30% en comparació amb el 2017 “probablement no serà real”.

D’entre els aspectes positius, ha destacat l’augment de la despesa productiva, el pes de la qual passa del 17,4% el 2017 al 18,1% el 2020.

“En aquest primer pressupost hauríem d’aconseguir anar a nivells previs a la crisi. Això també s’ha d’aconseguir via diàleg amb l’Estat i no via increment dels impostos”, ha manifestat Canadell.

Amb tot, el també president del Consell de Cambres ha afirmat que “només” un 23% de l’increment dels pressupostos va destinat a fomentar l’economia. “No estem segurs que amb aquest increment puguem assegurar la dinamització del sector econòmic”, ha sostingut.

Canadell ha assegurat que “no hi ha res més social” que fomentar l’economia i ha recordat el seu rol com a generadora de llocs de treball i riquesa, provocant així un augment de la recaptació d’impostos.

Valoració positiva en línies generals

En línies generals, la Cambra fa una “valoració positiva” dels pressupostos tot i les “reserves” en aspectes concrets. “Només el fet que es puguin aprovar uns pressupostos després de dos anys de pròrroga ja cal valorar-ho positivament perquè dona estabilitat a una part important de l’economia productiva”, ha afirmat l’ens cameral.

Tot i això, ha considerat “massa restrictiu” l’objectiu d’equilibri pressupostari que contemplen els pressupostos, fixat per l’Estat en el 0% de dèficit. L’ens cameral, com ja ha fet el Govern, ha afirmat que seguint la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, el dèficit assignat a les comunitats hauria de ser del 0,3%, equivalent a més de 700 milions d’euros.

Ha afegit però que per a assolir l’equilibri pressupostari cal que l’Estat “compleixi amb el deute per la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut”.

D’altra banda, la Cambra ha apuntat que els pressupostos haurien de prioritzar un canvi de model econòmic basat en el desenvolupament del talent, la innovació i la R+D+i i ha titllat d’”insuficients” les partides destinades a la internacionalització, la R+D+i i la reconversió d ela indústria cap al 4.0.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona