Política

Tot a punt per al multitudinari acte de rebuda als exiliats

Puigdemont ja va ser homenatjat ahir a Perpinyà i avui el rebrà l’alcalde

Es preveuen vora cent mil persones

Fins a 100.000 persones estima l’organització, el Consell per la República (CpR), que aquest migdia col·lapsaran el Parc de les Exposicions de Perpinyà per assistir al primer gran acte amb la participació d’exiliats del procés en terres catalanes, que s’ha batejat com La República al Centre (del Món). Hi seran físicament el president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, gràcies a la seva immunitat com a europarlamentaris, i també es preveu que s’emetin vídeos i es llegeixin missatges de la resta d’exiliats i presos polítics, en una matinal que abans inclourà actuacions castelleres i musicals per amenitzar una espera que pot ser llarga per a les grans mesures de seguretat imposades als accessos per les autoritats franceses. Ja fa dies que no queden places d’hotel a la zona, on es tallaran dues carreteres perquè avui hi aparquin els vora 600 busos que hi faran cap des del sud.

Puigdemont va aterrar ahir a l’aeroport de Carcassona i es va fotografiar a primera hora de la tarda amb Ponsatí a la Porta Catalana de Salses, que marca l’entrada a la Catalunya del Nord. “Molt contents i emocionats de tornar a trepitjar terra catalana com a persones lliures, després de més de dos anys i tres mesos vivint a l’exili. Gràcies a tothom que ho ha fet possible”, va piular, abans d’assistir al vespre al partit de rugbi de la USAP contra el Rouen normand a l’estadi Aimé Giral, on va fer el servei d’honor i va descobrir una placa amb el seu nom. Avui serà rebut per l’alcalde, Jean-Marc Pujol, després que ahir la seva lloctinent, Annabelle Brunet, va reconèixer a Catalunya Ràdio que havien rebut pressions del govern francès que havien desoït. “El ministre de l’Interior va dir a l’alcalde que no era bona idea fer aquest acte”, va dir. L’exprimer ministre Manuel Valls, també li va contestar des de Twitter que no és a Catalunya “sinó a França, una república una i indivisible”. “No hi ets benvingut, estàs provocant a Espanya, un estat de dret i una bella democràcia, i estàs atemptant contra els valors de la UE”, li etzibava amb enuig.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va fer una crida a ser a Perpinyà, i JxCat va avançar que hi aniran tots els seus càrrecs electes, amb el president Quim Torra al capdavant. En canvi, per ERC, a banda dels missatges d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, la delegació serà més discreta i l’encapçalarà la portaveu parlamentària, Anna Caula. La CUP, segons fonts internes, no participarà a l’acte perquè “formalment” no és al CpR i entén que la lluita antirepressiva “ha d’estar desvinculada de certs partidismes” que entreveu al seu desenvolupament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona