Política

Rufián s’afegeix a la taula i exigeix activar la de governs

ERC s’implica en la reconstrucció per impedir cap invasió competencial i Sánchez retornarà a la negociació del conflicte quan passi l’epidèmia

Casado s’hi cita dilluns amb el dubte de si se n’exclourà

Implicar-se en la taula per a la reconstrucció davant els estralls del coronavirus i les ferides de l’economia no vol dir que s’aparqui la taula de negociació entre governs sobre el conflicte ni que s’oblidi que hi ha preses i presos polítics. Aquesta és la visió que el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va traslladar ahir a Pedro Sánchez durant una videoconferència de prop d’una hora en la qual el president espanyol va afegir els republicans a la taula que ha de néixer la setmana que ve i en la qual també hi haurà JxCat, Ciutadans, el PNB i EH Bildu. Al mateix temps, Sánchez promet retornar a la taula de negociació quan passi l’epidèmia. “Hem de parlar de vida i hem d’intentar pal·liar tot el que ens ve, però també hem de parlar de política. Si obrim un nou horitzó, cal parlar de tot, i això, amb gent que és injustament a la presó, és absolutament incompatible. Cal parlar d’un ingrés mínim vital, evident, però també de certes injustícies en drets civils”, va advertir Rufián.

ERC no és immune a la sospita que l’objectiu de Sánchez a l’hora de revifar els Pactes de La Moncloa del 1977 en ple 2020 porti a una recentralització o a una llei d’harmonització (Loapa) com la del 1982. “Sánchez ens diu que no es farà i que per a ell és també un límit, però qui pensi que això podria ser un engany, que no dubti que ERC en serà sentinella i que el nostre únic límit és la invasió competencial, perquè les competències han costat sang, suor i llàgrimes”, esgrimia Rufián.

Per reparar el malmès paisatge de la crisi, ERC reivindica que la taula per a la reconstrucció assumeixi “l’esperit de la moció de censura” del juny del 2018 –que va desallotjar Rajoy gràcies als vots independentistes– i que Sánchez no es deixi temptar per la influència d’Inés Arrimadas en plena reinvenció de Cs com a “oposició lleial”. “Hi serem en qualsevol espai per començar a parlar de polítiques que ajudin la gent en aquesta situació terrible”, ofereix Rufián. Per la via de la dreta, segons ell, “la millor passarel·la al totalitarisme és el neoliberalisme” i l’única proposta de les dretes es redueix ara per ara a “corbates negres i banderes a mig pal per a tothom”. En tot cas, ERC no entrarà “en cap operació de blanqueig de la bunquerització” ni de “repetir els errors i estafes del 77”.

A La Moncloa, la portaveu, María Jesús Montero, posava veu al compromís de Sánchez amb la taula de governs nascuda el 26 de febrer. “El que importa avui és parlar del que s’ha parlat, del diagnòstic comú i d’aportar solucions compartides. I quan acabi aquesta pandèmia i puguem impulsar la reconstrucció, volveremos a donde solíamos, com diu el poeta”, sosté Montero.

Qui al final ha trobat data és Pablo Casado, que es reunirà amb Sánchez dilluns a les onze del matí amb el dubte de si s’afegirà a la taula o bé se n’exclourà per acomplexament respecte a Vox ara que Santiago Abascal gallardeja de no agafar el telèfon al president. “És essencial homenatjar els morts, però també saber quants són”, etziba Casado. Els exclosos ara són Vox i la CUP.

LES FRASES

El nostre límit és la invasió competencial. Cal parlar de la renda, però també de la injustícia de la presó
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Ara cal parlar de solucions. Quan acabi la pandèmia, com diu el poeta, «volveremos a donde solíamos»
María Jesús Montero
ministra portaveu del govern

La renda, a finals de maig i més tard

La renda mínima continua presonera de l’estira-i-arronsa entre el vicepresident Pablo Iglesias i el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. L’endemà que Iglesias digués que té la paraula del president perquè l’ingrés mínim vital neixi al maig i es cobri també al maig, Escrivá –economista sense carnet del PSOE– el va desmentir i va avisar que l’ajuda es crearà a finals de maig i que no es cobrarà fins més tard.

Escrivá va advertir que, a diferència del que ha dit Iglesias, a la renda mínima li queda “més d’un mes” per ser aprovada en el Consell de Ministres i que caldrà esperar més perquè entri en vigor per culpa del “desfasament” fins que la cobrin els beneficiaris (un milió de llars, 100.000 de les quals són monoparentals). Tot i que Iglesias va dir “clar i català” que es cobraria al maig, Escrivá sosté que el seu és el calendari vàlid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes