Política

La Moncloa alleujarà el confinament als infants

mesura ·

Sánchez prorrogarà l’estat d’alarma i permetrà que la canalla de fins a 12 anys surti al carrer, amb restriccions, a partir del dia 27

Per primer cop, l’executiu planteja que l’aixecament de les restriccions no sigui homogeni a tot l’Estat

Pedro Sánchez es reuneix avui amb els presidents autonòmics i, des de fa setmanes, es donava per descomptat que acudiria a la cita anunciant una pròrroga de quinze dies més de l’estat d’alarma, que expira el dia 26 que ve. Fins aquí, el guió esperat. Ahir al vespre, però, el cap de l’executiu espanyol va comparèixer davant dels mitjans no només per confirmar l’allargament de la situació d’excepcionalitat fins a l’11 de maig, sinó per donar a conèixer que aquesta se suavitzarà entre un col·lectiu sensible com és el dels més menuts. No en va voler donar gaires detalls, tret que a partir del dia 27 els infants podran sortir al carrer “de manera limitada” i que la mesura afectarà la canalla de fins a 12 anys. Les condicions –la durada, els llocs, qui els podrà acompanyar, etc.– en què s’hauran de fer aquestes passejades es concretaran aquests dies.

En la seva al·locució als mitjans, Sánchez va assegurar que s’ha avançat en el control de la pandèmia, però no prou per permetre, a curt termini, complementar altres mesures de les quals es parlaven, com ara la de poder fer esport a l’aire lliure. Assumint una narrativa que l’executiu espanyol no para de repetir, el mandatari va parlar d’una “marxa lenta cap a una nova normalitat a partir del maig”, el que, en paraules planeres, equival a un desconfinament gradual i per fases. I, aquest, va insistir, no es durà a terme del tot fins que l’Estat espanyol compleixi fil per randa les condicions que a tal efecte ha dictat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que, entre altres punts, obliguen a tenir controlada la transmissió del virus, disposar dels sistemes de salut preparats per detectar i rastrejar nous casos, minimitzar riscos en residències d’avis, tenir els llocs de treball o les escoles dotats amb mesures preventives o controlar les infeccions importades.

Davant, doncs, la certesa que això va per llarg, però que s’entra en una nova fase en el la lluita contra la pandèmia, el president espanyol va avançar que s’establirà un sistema de marcadors per territoris per tenir dades ajustades de l’evolució de les infeccions i el seu impacte sobre la xarxa sanitària. I, a partir d’aquí, s’aniran prenent decisions, amb el benentès que ja es dona per descomptat que algunes seran per tornar a endurir el confinament quan es detecti un perill de rebrot descontrolat. En tot això, però, ahir per primer cop Sánchez va parlar explícitament de la possibilitat que aquest desconfinament gradual sigui diferenciat per zones. “Que la primera resposta a la crisi fos homogènia a tot l’Estat, s’ha demostrat que va ser un encert. En la desescalada potser tornarà a ser així en molt bona part, però no en tot, i la resposta podrà ser diferent fins i tot pel que fa a les províncies”, va ser el seu pronòstic.

LES FRASES

Hem aconseguit el més difícil gràcies a la disciplina social de tothom. Deixem enrere els moments més extrems, però això encara és insuficient
Donar una resposta homogènia a la crisi a tot l’Estat va ser un encert. La fase, però, per anar aixecant les restriccions no cal que sigui així
Després de parlar amb experts, proposaré d’alleujar el confinament entre els més menuts
Pedro Sánchez
president del govern espanyol

Més de 20.000 morts arran de la pandèmia

En el conjunt de l’Estat abans-d’ahir hi va haver 565 defuncions per coronavirus –un 2,9% més que en la jornada anterior– i el volum total de víctimes des de l’inici de la crisi ja s’eleva a 20.043. Pel que fa als nous contagis, la xifra es va enfilar fins a 4.499 i en global sumen 191.726. Amb els contactes socials reduïts a la mínima expressió i, per tant, moltes vies de transmissió potencials tallades, la majoria d’aquests contagis es produeixen ara en l’entorn familiar. Totes aquestes xifres surten del nou sistema de càlcul implantat pel govern espanyol i que algunes comunitats, com ara Madrid, no han implantant. Per aquest motiu, des de La Moncloa s’insisteix en la necessitat de deixar passar uns dies perquè tothom assimili la fórmula i es puguin fer comparacions i anàlisis evolutives que seran fonamentals amb vista a les decisions a prendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia