Política

Borràs o Calvet seran el “candidat efectiu” de JxCat amb Puigdemont a la llista

El president a l’exili afirma que la “repressió” de l’Estat li “impedeix” lluitar per la presidència de la Generalitat

Diu, però, que hi serà per liderar l’equip

L’exconsellera i diputada al Congrés Laura Borràs i l’actual conseller de Territori, Damià Calvet, són finalment els dos afiliats que es disputaran aquest mes de novembre ser els candidats efectius, el pròxim 14 de febrer, a la presidència de la Generalitat per la llista de Junts. Una candidatura que també tindrà la presència del president a l’exili, Carles Puigdemont, en clau de suport.

El líder de la formació va anunciar ahir que, si bé “la repressió de l’Estat li impedeix” lluitar per la presidència de la Generalitat, no renuncia a continuar treballant per acabar la feina de l’1-O, per la qual cosa també serà a la llista electoral del 14 de febrer. “El meu paper serà el de liderar un equip que farà de Junts la força decisiva per culminar la feina”, va assegurar. Puigdemont es queda a Europa, conscient que a l’Estat espanyol l’esperaria una ordre de detenció.

Després d’aquestes paraules, tot fa pensar que Puigdemont podria finalment encapçalar la llista de Junts amb el benentès, però, que no serà candidat a la presidència. Un encàrrec que el partit reserva a la persona guanyadora en la primera votació de les primàries, que es portarà a terme els dies 28 i 29 de novembre. La tria, doncs, estarà entre Damià Calvet i Laura Borràs. En el moment de tancar aquesta edició eren els dos únics noms que s’havien presentat oficialment per fer aquest pas endavant.

És precisament la fi d’aquest termini el que va aprofitar ahir Puigdemont per començar a dissenyar el que serà el projecte de Junts. “Reprendre el fil del referèndum del 2017, quan dos milions de persones van decidir que volen viure en una república; hem d’acabar la feina”, hi va afegir. Per aquest motiu, va demanar poder construir un “govern fort”.

El president a l’exili també va voler fer referència a les últimes actuacions polèmiques del govern català per fer front a una pandèmia, que, segons ell, “evidencia les mancances del marc autonòmic per fer front a unes mesures que són necessàries”, explicava. La gestió de les ajudes als autònoms planava en l’ambient mentre Puigdemont al·ludia a “l’asfíxia” econòmica que viu la Generalitat i que no permet a un govern fer el que considera necessari i pertinent per fer front a una pandèmia.

Durant la seva intervenció en un vídeo que va penjar a les xarxes, Puigdemont va criticar l’actuació del govern espanyol, que “no té cap intenció d’aturar la repressió ni de fer possible l’amnistia”. A més a més, “la via del diàleg no ha donat cap fruit, no hi ha cap resposta. Puigdemont confia que la seva feina des de l’exterior continuï donant “resultats positius”.

A partir d’ara, i un cop escollit el candidat efectiu de Junts, els dies 28 i 29 de novembre entre tots els afiliats del partit, s’obrirà un nou període on al final del camí hi haurà una segona urna per escollir aquest cop les persones que ocuparan els següents números de la llista. En aquest cas, tot fa pensar que els consellers Jordi Puigneró i Ramon Tremosa es presentaran per formar part de la resta de l’equip de la candidatura de Junts. Finalment, una tercera urna a finals de desembre acabarà per enllestir el procés de confecció de la candidatura. Els afiliats hauran de votar a favor o en contra de la llista sencera, que ja haurà obtingut el vistiplau de l’executiva i que podria incorporar independents i gent afí al projecte independentista.

L’afiliat Joan-Ramon Colomines-Companys anunciava ahir a la nit la seva candidatura.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

La repressió espanyola m’impedeix ser candidat a la investidura i no ho seré
Hem de reprendre el fil del referèndum de l’1-O, quan dos milions de persones van dir que volien viure en una república; hem d’acabar la feina
L’Estat no té cap intenció d’aturar la repressió ni de treballar per l’amnistia ni de donar cap resposta al diàleg


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona