Política

Esforç extra per a l’acord post-‘Brexit’

Brussel·les i Londres es donen més temps per intentar tancar un acord comercial sense un termini concret en l’horitzó

Les dues parts defensen que el més “responsable” ara mateix és continuar les negociacions

La Unió Europea i el Regne Unit continuaran negociant aquesta setmana per intentar arribar a un acord comercial per a l’era post-Brexit. Quan queden només divuit dies perquè els britànics abandonin definitivament el vaixell europeu, Brussel·les i Londres opten per esprémer fins a l’últim minut per evitar una separació dolorosa que posi en risc les seves economies en un moment tan delicat com l’actual, en plena pandèmia.

Si bé s’havien donat fins ahir, diumenge, per prendre una decisió, finalment la Comissió Europea i el govern britànic van preferir que els equips negociadors continuïn amb les converses, que van intensificar divendres. “Malgrat l’esgotament després de gairebé un any de negociacions i el reiterat incompliment dels terminis, creiem que el més responsable ara mateix és fer un esforç extra”, van defensar ahir en un comunicat conjunt després d’una trucada “constructiva” i “útil” entre la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Tots dos han encarregat als seus respectius equips negociadors que no s’aixequin de la taula per veure “si es pot arribar a un acord, encara que sigui tan tard”. Així, la UE i el Regne Unit continuaran debatent a Brussel·les en els pròxims dies per intentar trobar una solució sense cap termini concret, però amb l’1 de gener en l’horitzó. Aquell dia els britànics deixaran de ser membres del club europeu definitivament després d’un any en transició en què s’han mantingut a efectes pràctics sota el paraigua europeu.

Johnson, pessimista

Tot i la voluntat per continuar negociant, el primer ministre britànic va reiterar ahir el seu escepticisme pel que fa a les possibilitats d’un acord, perquè encara estan “molt distanciats en alguns aspectes clau” de la nova relació amb el bloc europeu.

Queden dos grans obstacles en les negociacions. D’una banda, l’accés dels pescadors europeus a les aigües britàniques i, de l’altra, l’accés de les empreses britàniques al mercat europeu sense aranzels, a canvi d’unes regles del joc comercial justes. En concret, Brussel·les vol garanties que el Regne Unit no aprofitarà per jugar amb avantatge si la UE eleva els seus estàndards mediambientals o laborals en el futur i exigeix el poder per imposar aranzels en cas que Londres segueixi els seus passos.

Johnson renega d’un acord sota aquestes condicions al·legant que posa en risc la seva sobirania, perquè queda “lligat de mans” i supeditat al que vulgui fer el bloc europeu. “El Regne Unit no pot estar tancat en l’òrbita reguladora de la Unió Europea”, va assegurar ahir el líder tory. A la capital europea insisteixen que Londres ha d’assumir les conseqüències del Brexit i les regles per comerciar amb el gran mercat europeu.

Amb tot, a Downing Street encara veuen possible superar les diferències i asseguren que estan disposats a tancar un acord. “On hi ha vida, hi ha esperança, i continuarem parlant a veure què podem fer”, va dir ahir Johnson, que cada cop té més pressió de l’elit empresarial per pactar amb la UE. Els efectes del divorci ja es comencen a notar amb llargues cues de camions per creuar el canal de la Mànega ara que les empreses intenten acumular existències per por dels nous aranzels post-Brexit.

El temps s’esgota

Mentre Brussel·les i Londres es retreuen mútuament que l’altra part no faci concessions, europeus i britànics veuen com s’esgota el temps i com s’apropa el precipici de divorciar-se sense un acord comercial. Perquè pugui entrar en vigor el dia 1 de gener, el pacte l’han de ratificar els parlaments respectius.

A Westminster aquest pas es podria superar relativament ràpid, però al Parlament Europeu s’ha de traduir el text a totes les llengües oficials de la UE abans que sigui votat en sessió plenària. Això podria trigar un parell de setmanes, la qual cosa fa cada cop més difícil que arribi a temps per a la separació, el 31 de desembre.

El president de l’eurocambra, David Sassoli, assegura que estan disposats a convocar un ple extraordinari per Nadal si és necessari, però que els eurodiputats necessiten temps per revisar l’acord. Com ja és habitual en l’agònica saga del Brexit, la Unió Europea i el Regne Unit s’aboquen un cop més a una tensa recta final de les negociacions.

LES FRASES

El Regne Unit no pot estar tancat en l’òrbita reguladora de la Unió Europea
Boris Johnson
primer ministre britànic
Hem encarregat als negociadors que continuïn les converses per veure si es pot arribar a un acord
Ursula von der Leyen
presidenta de la CE

Preocupació a l’Estat espanyol

L’Estat espanyol és un dels més exposats a un Brexit sense acord comercial i, per això, el preocupen especialment les desavinences entre Brussel·les i Londres. En declaracions al canal de televisió Sky News, la ministra espanyola d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, va avisar ahir que el precipici s’ha d’evitar “costi el que costi”, ja que seria “extremament negatiu” per a les respectives economies.

“Des d’un punt de vista polític, per a Espanya és molt millor que això acabi amb un acord que no pas veure el Regne Unit sortir de la Unió Europea sense pacte”, va afirmar la cap de la diplomàcia espanyola. Tant l’economia espanyola com la catalana tenen forts vincles amb la britànica, especialment en el sector turístic i agroalimentari. González Laya va criticar ahir que un dels obstacles en les negociacions sigui l’afer pesquer, un aspecte que no repercuteix a l’Estat. Així, al govern espanyol hi ha inquietud pel bloqueig en les converses per aquesta qüestió quan pràcticament tota la resta d’elements de l’acord ja estan tancats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia