Política

L’ONU beneeix els indults i la solució política a Catalunya

El secretari general de les Nacions Unides lloa davant Sánchez a Madrid el fet de “crear les condicions perquè el diàleg fructifiqui”

El president evita parlar de votar

El pressupost del 2022 no toca impostos

Visitar Madrid vol dir per a tot mandatari o autoritat internacional l’obligació de respondre sobre el minut i resultat del conflicte amb Catalunya. El secretari general de les Nacions Unides, el portuguès António Guterres, no va ser cap excepció i, davant una pregunta sobre els indults i el reconeixement del dret a l’autodeterminació, va esquivar el segon punt i es va estendre en el primer tot beneint la llibertat dels presos i una solució política. “No és propi del secretari general de les Nacions Unides comentar les qüestions de política interna dels estats membres i també d’Espanya, però per mi hi ha un principi global essencial: el principi que tots els problemes s’han de resoldre políticament i que el diàleg és un instrument essencial per solucionar els problemes del nostre temps. I la creació de condicions perquè el diàleg pugui fructificar és sempre una cosa molt important en les nostres societats”, va dir Guterres en la seva compareixença conjunta a La Moncloa amb el president espanyol, Pedro Sánchez.

La sintonia entre la veu de l’ONU i el govern de Sánchez és recent, perquè el maig del 2019 –quan l’executiu era monocolor del PSOE i amb Josep Borrell a Afers Estrangers– no només no va reconèixer l’informe del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides –que va denunciar com a “arbitrària” la presó preventiva d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart–, sinó que va atacar dos dels cinc firmants. En la croada i amb Borrell d’ariet, Sánchez va voler apartar el mexicà José Guevara i el sud-coreà Seong-Phil Hong per pretesa afinitat a l’independentisme a través de l’advocat Ben Emmerson.

Del xoc del 2019 a l’aval

Dos anys després del xoc entre l’Estat espanyol i l’ONU pel relat del procés i enmig de l’era del perdó, Sánchez escoltava ahir Guterres amb una mirada atenta i assentia amb el cap a tot el que deia el visitant sobre el conflicte polític. En un moment en què el PP intenta reflotar la fallida recollida de firmes i amb Vox i Cs punxant Pablo Casado perquè presenti una moció de censura, per Sánchez l’opinió de Guterres és un valuós baló d’oxigen internacional tant per la benedicció dels indults com per l’aval a “crear condicions” per al diàleg.

La via de l’article 92

Davant la tempesta d’idees al voltant de si es podria fer un referèndum a tot l’Estat o en forma de consulta per la via de l’article 92 de la Constitució –“tot el que pot estar en el marc de la legalitat constitucional forma part de la política”, ha afirmat en to ambigu la vicepresidenta Carmen Calvo–, Sánchez evita parlar de votar. “Tot allò que separa la ciutadania, que l’obliga a haver de definir-se en un sentit o en un altre pel que fa a les seves identitats, a mi em sembla que el que fa és soscavar el que nosaltres volem deixar enrere”, sosté el president espanyol per tancar la porta a qualsevol consulta. L’aposta oficial de La Moncloa és “votar un acord i no un desacord”, sense aclarir si això vol dir només una ratificació en forma de referèndum d’un canvi d’Estatut –el previst i ja viscut el 2006– o si pot anar més enllà de forma imaginativa. “He estat ben clar. Crec que la fórmula és el diàleg dins de la legalitat democràtica i arribar a un acord”, va dir al costat del secretari general de l’ONU. I va fer una crida en forma de posar deures al president Pere Aragonès: “També el govern de la Generalitat ha de comptar amb tota la població de Catalunya. És necessari que parli amb l’altra part de Catalunya.”

En l’àmbit econòmic, el Ministeri d’Hisenda elabora ja els pressupostos del 2022 –hi espera el vot a favor d’ERC i del PDeCAT– i Sánchez avança que no tocarà cap impost: “No obrirem al pressupost del 2022 una revisió del model fiscal. Està previst, però no l’any que ve.” La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acusa Sánchez de “recompensar” amb diner públic “els que han malversat” tot denunciant que el finançament a Catalunya ha crescut un 50% “mentre es manté congelat” a “la solidària i infrafinançada Madrid”. Sense citar cap font de les seves dades, Ayuso també veu privilegi català amb els fons de la UE mentre “200 projectes presentats per Madrid i els seus empresaris segueixen comptant amb l’ostracisme”.

LES FRASES

Tots els problemes s’han de resoldre políticament, el diàleg és essencial i crear-ne les condicions és bo
António Guterres
secretari general de l’ONU
Tot allò que separa i que obliga a definir-se pel que fa a identitats soscava el que volem deixar enrere
Pedro Sánchez
president espanyol

Comitè federal de pau sense Page

El president espanyol i també secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, presidirà avui el comitè federal del partit per exposar als seus barons i càrrecs les raons dels indults i ho farà en un ambient de pau total, un clima insospitat ara fa un mes quan s’iniciava el camí cap a la concessió de la mesura de gràcia.

L’única veu socialista que manté l’oposició als indults i ho proclama en públic és el president manxec, Emiliano García-Page, però ahir va ser operat d’una fractura a la mà i l’obligació de guardar repòs és el motiu que ha invocat per no assistir a la cita d’avui. A més del tancament de files amb l’indult, el comitè federal aprovarà avui la celebració del 40è congrés del partit, que tindrà lloc a València del 15 al 17 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia