Política

Trobada tres anys i nou mesos després

Els líders d’ERC i JxCat deixen de banda retrets del passat i acorden “mantenir el contacte” i “compartir l’esforç en la lluita contra la repressió”

El president a l’exili va decidir preparar unes postres casolanes per donar la benvinguda a la comitiva de presos polítics indultats

Puigdemont no va obrir la porta, deixant la reacció per a l’àmbit privat
El retrobament tanca la gira europea dels presos indultats

Quan el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, va picar ahir a la porta de la Casa de la República, a Waterloo, després de 3 anys i 9 mesos sense veure el dirigent de JxCat Carles Puigdemont, va deixar els retrets al replà. O almenys això va dir el republicà.

No va ser l’expresident qui va obrir, reservant per a l’àmbit privat les reaccions en veure’s per primera vegada des de finals d’octubre del 2017, quan ja planava l’ombra de la presó i l’exili. “Ens hem fet una, dues i tres abraçades em sembla recordar”, va assegurar més tard Junqueras, traient ferro a l’expectació generada per tots aquests anys de crítiques encreuades i de desconfiances.

“Em vaig quedar a Catalunya per un sentit de responsabilitat amb els ciutadans”, va afirmar Junqueras el 2019 en una contundent entrevista a Le Figaro. “No vull afrontar amb un vicepresident deslleial una etapa tan dura com la que vindrà”, confessava haver dit Puigdemont poc abans del referèndum de l’1-O al llibre M’explico, publicat el 2020.

Són només alguns dels comentaris públics que han retratat les desavinences i divisions cròniques entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, encara partits de coalició al govern. “Una foto no arreglarà res. No ens enganyem”, admetia l’exconseller de Salut Toni Comín abans de la trobada.

Però la fotografia va ser el primer pas per transitar cap a l’era postindults, una nova etapa sense líders independentistes empresonats, però amb exiliats i múltiples causes obertes pel conflicte català. Puigdemont i Junqueras el van escenificar juntament amb l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, l’exconsellera de Treball Dolors Bassa i la diputada d’ERC Meritxell Serret. També hi havia Comín i el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc.

Postres de benvinguda

Tots plegats van celebrar un dinar de dues hores i mitja a la Casa de la República, lluny dels focus de les càmeres. Menjar encarregat, però postres casolanes preparades pel mateix Puigdemont, de família pastissera, segons fonts properes a la trobada. “El president té moltes habilitats i segur que aquesta n’és una”, va respondre Junqueras, preguntat per si li havien agradat.

Del dinar, Puigdemont i Junqueras van sortir amb el compromís de “mantenir el contacte” i “compartir l’esforç en la lluita contra la repressió”. “Hem quedat que ens tornarem a veure segur ben aviat”, va assegurar el líder d’ERC. Segons ell, no es va parlar de política, sinó de les famílies i les experiències personals a l’exili i a la presó. Un moment “molt especial, emotiu i agradable” per a Junqueras.

A diferència del republicà, l’expresident no va voler fer declaracions als mitjans per remarcar el caràcter privat de les primeres visites dels presos indultats. “Un honor immens retrobar-vos i compartir a la Casa de la República una estona tan agradable, emocionant i sobretot tan esperada”, va destacar el gironí en una piulada a les xarxes socials.

Les reaccions per separat, la falta d’una trobada conjunta entre els exiliats i tots els presos indultats (també els de JxCat) i la diferent actitud per afrontar les visites deixen una imatge poc definida i unida del govern que va organitzar el referèndum de l’1 d’octubre gairebé quatre anys després de la històrica jornada.

Punt final a la gira

El retrobament entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont posa punt final a la gira europea dels presos indultats d’ERC. Amb la visita a Waterloo, es tanca un tour que va portar els republicans primer a viatjar fins a Suïssa, per trobar-se a la ciutat de Ginebra amb la secretària general del partit, Marta Rovira, i amb l’exdirigent de la CUP Anna Gabriel. La ruta va seguir cap a Estrasburg, on dimarts es van reunir amb la seva família política europea, el grup dels Verds/ALE, a la qual van agrair el suport tot aquest temps al Parlament Europeu.

No serà l’última ruta que facin els líders independentistes indultats a l’estranger, segons han declarat. “La repressió continua”, diuen, i ho continuaran denunciant al món. Queda per veure si el primer gest d’apropament entre els dos màxims dirigents del moviment secessionista també tindrà continuïtat.

LA DATA

27.10.17
el dia que es va declarar la República al Parlament, després del qual, part del govern va iniciar l’exili.

LA FRASE

No tinc per costum retreure res a ningú
Oriol Junqueras
president d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia