Política

Raquel Sánchez pren possessió com a ministra de Transports, i Miquel Iceta com a titular de Cultura

Iceta: “Sento molt deixar el ministeri de Política Territorial. Hi hem posat molta il·lusió i hores”

Sánchez defensa “el diàleg, la cooperació i la coogovernança d’un model federal”

Els nous ministres del govern de Pedro Sánchez han promès aquest dilluns els seus càrrecs davant el rei Felip VI i un exemplar de la Constitució. Cap ha fet servir la fórmula de la jura, i alguns d’ells han fet referència al gènere femení del Consell de Ministres. Entre altres ho han fet els dos representants del PSC a aquest executiu: la fins ara alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com a nova ministra de Transports, i Miquel Iceta com a nou ministre de Cultura i Esport.

La primera en prometre el càrrec ha estat la nova ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha actuat com a notària major del regne per a la promesa dels seus nous companys del Consell de Ministres. Després ho han fet les vicepresidentes Calviño, i Ribera i que esdevenen vicepresidentes primera, segona i tercera, respectivament, per la sortida de Carmen Calvo.

Després ha estat el torn de José Manuel Albares com a ministre d’Exteriors, María Jesús Montero, que suma a Hisenda les competències de Funció Pública, Raquel Sánchez com a ministra de Transports, Pilar Alegría com a ministra d’Educació, Félix Bolaños com a ministre de Presidència, Isabel Rodríguez com a ministra de Política Territorial, Miquel Iceta com a nou ministre de Cultura i Esport i Diana Morant com a ministra de Ciència.

Tots ells rebran les carteres de mans dels seus predecessors al llarg d’aquest matí de dimarts i participaran aquest dimecres al Consell de Ministres.

Iceta: “Sento molt deixar el ministeri de Política Territorial. Hi hem posat molta il·lusió i hores”

El fins ara ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha admès en l’acte de traspàs de cartera que sent molt deixar aquest ministeri. “Ho dic així de clar. Hi hem posat molta il·lusió i hores. Però he trobat el consol, el deixaré en mans d’una alcaldessa de Puertollano”, ha afegit. Isabel Rodríguez és la quarta responsable de Política Territorial del mandat de Pedro Sánchez i exercirà també de portaveu de l’executiu. En el seu primer discurs com a ministra, Rodríguez ha reivindicat que la fórmula d’un Estat “que garanteix la igualtat de tots i que solidàriament compensa els territoris” segueix sent necessària. Una fórmula que, segons ha dit, es va posar en marxa amb la democràcia i la Constitució.

Iceta assumeix el nou Ministeri reivindicant la cultura davant l’odi i l’homofòbia

Iceta ha reivindicat la cultura davant l’odi i l’homofòbia recordant el jove gallec Samuel Luiz assassinat “brutalment” per la seva condició sexual. En el seu primer discurs com a ministre d’aquest àmbit, Iceta ha ironitzat que no ha dedicat una part important de la seva vida a practicar esport però ha subratllat que això no vol dir que no tingui admiració pels esportistes. Després de rebre la cartera del Ministeri de mans de José Manuel Rodríguez Uribes, el dirigent del PSC també ha posat en valor el “caràcter plurilingüe” d’Espanya dient ’bon dia’ en totes les llengües cooficials assegurant que practica el “federalisme cultural”.

Iceta ha tingut paraules per al jove assassinat “brutalment” i “víctima de la violència, de l’odi, de la intolerància i l’homofòbia”. Davant d’aquesta situació, ha afegit que amb més cultura més s’aconseguirà “aïllar fins eradicar” violències que tenen com a única base l’odi al diferent. En l’àmbit esportiu, el ministre ha dit que cal “estimular” l’esport femení i “desterrar” l’homofòbia.

Iceta ha dit que el diàleg és la seva manera d’entendre la política i que seguirà en aquesta línia ara des del nou Ministeri. I s’ha compromès a intentar seguir fomentant allò divers perquè, segons ha dit, “des d’allò divers es podrà enfortir l’orgull col·lectiu”. En aquest sentit, ha afirmat que els creadors, amb independència de la llengua espanyola que utilitzin, són patrimoni de tots i que cap espanyol hauria de renunciar a cap d’aquestes expressions.

El ministre també ha afegit que els espanyols han d’estar “molt orgullosos” de la diversitat però que també han d’estar “forts en la unitat”.

Sánchez defensa la “coogovernança d’un model federal”

La nova ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha defensat “el diàleg, la cooperació i la coogovernança d’un model federal” com el millor que s’ajusta a la realitat “diversa” del país. Així ho ha dit en el seu primer discurs com a ministra després de rebre la cartera d’aquest Ministeri de mans del secretari d’organització del PSOE i fins ara ministre, José Luis Ábalos. Sánchez ha afegit que és dona i que això també imprimeix caràcter i determinarà una visió de gènere del Ministeri. Ha conclòs el seu discurs definint-se com a “socialista, ecologista i catalana”. Per la seva banda, Ábalos ha dit que admira la feina que ha fet Sánchez des de l’alcaldia de Gavà i la “valentia” dels alcaldes del PSC a Catalunya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA