Política

Johnson diu que el Regne Unit està en un procés de transició

El primer ministre assegura que els problemes que té l’economia britànica responen al període d’ajustament després del ‘Brexit’

Continua la falta de combustible i d’aprovisionament

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va explicar ahir que el Regne Unit està en un període de reajustament després del Brexit. D’aquesta manera, sense dir-ho, va donar a entendre o va insinuar que els problemes de falta de mà d’obra al país estan relacionats amb la sortida de la UE. De moment, però, ha reconegut directament la vinculació entre el Brexit i el nou sistema d’immigració i els problemes per la falta de transportistes.

“Quan la gent va votar per fer un canvi el 2016 [en el referèndum europeu] i el 2019 [en les eleccions generals que va guanyar Johnson], va votar per posar fi a un model econòmic [el de la UE] que es basava en sous baixos, baixes aptituds i una baixa productivitat crònica, i ara ens estem movent cap endavant”, va dir Johnson en una entrevista a la BBC ahir, prèvia a l’inici del congrés del Partit Conservador, que se celebra a Manchester i on es van congregar un centenar de manifestants per protestar contra el govern tory.

L’inici del congrés coincideix amb el pitjor moment del mandat de Johnson, amb una profunda crisi econòmica provocada pel Brexit i la pandèmia de la Covid-19 i amb una falta de transportistes que està afectant nombrosos sectors de l’economia britànica. Ahir continuava el desproveïment a les benzineres, les cues a les estacions de servei i les baralles a les cues per aconseguir gasolina, sobretot al sud-est d’Anglaterra, que és la zona més afectada. El 16% de les benzineres continuaven sense combustible i un altre 16%, amb només un tipus.

Ja estan conduint camions cisterna 200 militars i els primers 300 camioners europeus dels 5.000 a qui el govern britànic entregarà un visat de treball temporal. Johnson també va deixar clar ahir que no permetrà una immigració massiva per cobrir els llocs de treball que han deixat vacants els ciutadans europeus. En una altra entrevista es va referir al sistema laboral de la UE com a “precari” i va deixar clar que es troben en un període de transició camí cap a una millora de les condicions laborals.

A més dels visats als camioners, també entregarà 5.500 visats a treballadors avícoles, un altre sector afectat per la falta de mà d’obra. Ara mateix estan pujant els preus de tots els productes al Regne Unit a la vegada que pugen els impostos (Johnson va incrementar l’impost de la Seguretat Social) i disminueixen els subsidis, és a dir, està passant tot al contrari de les raons per les quals la gent va votar Brexit. Johnson haurà de mostrar durant el congrés que és capaç de capgirar la situació.

El referèndum escocès obté nous suports

El conservador Gavin Barwell, excap de personal de Theresa May, es va convertir ahir en l’últim polític unionista a donar suport al nou referèndum d’independència a Escòcia. Barwell, que ara està a la Cambra dels Lords, va dir que la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, té un “mandat democràtic” per fer la consulta perquè va ser el que va incloure en el programa electoral el Partit Nacional Escocès i va quedar a un vot de la majoria. El primer ministre britànic, el també conservador Boris Johnson, es continua negant a concedir el dret a l’SNP a celebrar la nova consulta. Barwell també va criticar durament el mal que ha fet a l’economia britànica Johnson amb el seu Brexit dur i va defensar el Brexit suau pel qual apostava May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Estudiants propalestins bloquegen el centre universitari Sciences Po de París

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona