Política

Puigdemont agafa un Consell “emancipat” ja dels partits

Revalida el càrrec com a president del Consell per la República per dos anys més i es compromet a culminar el mandat de l’1-O al marge de “direccions partidistes”

El proper pas, l’equip de govern

President a l’exili, president de Junts i eurodiputat. Amb aquest cartell Carles Puigdemont agafa les regnes del Consell per la República dos anys més i també es proposa liderar el procés independentista que s’aixopluga sota la vigència del mandat de l’1-O i del 27-O. És precisament aquesta concepció de l’1-O el que divideix el moviment independentista i ahir mateix ho va confirmar Puigdemont en el discurs inicial després de constatar que passats tres anys no s’ha pogut aconseguir ni consens ni unitat entre els partits independentistes, per la qual cosa ara toca tirar endavant “reduint la dependència” dels partits.

L’assemblea de representants del Consell per la República, formada per 121 membres, es va reunir ahir durant quatre hores llargues a Canet de Rosselló i, sense sorpreses, va elegir Puigdemont com a líder amb 102 vots, mentre que Joan Ramon Gomà, l’altre candidat a la presidència sorgit a última hora, va obtenir 7 suports. Es donava així per acabada l’etapa fundacional del Consell per la República després de molts estira-i-arronsa i més obstacles dels que fins i tot es preveien a l’inici “des de dins i des de fora”, segons reconeixia el fins ara vicepresident Toni Comín. Però “ens n’hem sortit, tot i que podíem no haver-ho fet”, admetia.

Abans de les votacions, en el seu discurs inicial i després responent a preguntes dels representants i delegats, Puigdemont va ser força crític amb ERC, Junts i la CUP per no haver-se posat d’acord en un full de ruta. Després de constatar que ara mateix no és possible la “unitat” entre els partits independentistes, el president a l’exili va considerar, però, que això no pot seguir bloquejant els avenços en el procés: “La nostra relació amb els partits ha de canviar, perquè la que hem tingut fins ara no ha funcionat, i no serà per falta de paciència. Els hem donat moltes oportunitats, però el temps ja s’ha acabat”, sentenciava.

En aquest nou escenari, Puigdemont es va mostrar partidari de “superar” el marc de “dependència” dels partits i va recordar que el Consell per la República va néixer el 2018 arran d’un pacte entre Junts i ERC, però ara ja està en condicions “d’emancipar-se”, de manera que les seves decisions “no se sotmeten” a les direccions partidistes. No s’ha pogut consensuar una direcció estratègica de l’independentisme on traçar un full de ruta, tal com ERC i Junts van pactar en l’acord per investir Pere Aragonès, ni tampoc s’ha pogut definir i concretar un espai unitari on prendre les decisions. Per aquest motiu, “el Consell ha de prendre la iniciativa, sense esperar a un consens entre els partits, perquè ja s’ha vist que no és possible en les circumstàncies actuals”, insistia Puigdemont després de constatar que el Consell per la República “té prou força per liderar i aplicar una proposta que sigui el resultat, no de la conciliació de les estratègies dels partits independentistes, sinó del consens majoritari entre els independentistes que voten tots els partits”.

Crítica de Ponsatí

Les intervencions dels representants també van fer referència a aquesta divisió en el si de l’independentisme, al paper de la Generalitat també com a agent de repressió del moviment independentista i, finalment, al doble paper de Puigdemont com a president del Consell per la República i del partit de Junts. Precisament sobre aquest punt va intervenir l’exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí, que li va demanar pronunciar-se arran de “les actuacions del seu partit” i del govern en relació amb la candidatura olímpica dels Pirineus, la “repressió” des de la conselleria d’Interior o l’“ofensiva contra la immersió lingüística”. El líder de Junts va evitar comprometre’s a deixar de moment els seus càrrecs a Junts, tot i que va assegurar que si es dona una contradicció “que sigui irresoluble” prendrà una decisió que “prioritzarà el Consell”. Puigdemont va avançar que les seves actuacions i decisions sempre estaran al servei del bé del país. A partir d’ara Puigdemont ha de presentar els membres del nou equip de govern per liderar aquests dos pròxims anys.

LES FRASES

La nostra relació amb els partits ha de canviar. Els hem donat moltes oportunitats, però el temps ja s’ha acabat
Els partits són imprescindibles, però hem de prendre la iniciativa des del Consell
Carles Puigdemont
president a l’exili, de junts i ara del consell per la república


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia