Política

Dalmases considera “irregular” l’informe de JxCat sobre l’incident del FAQS

El vicepresident de la formació assenyala que la filtració del document el fa sospitós de “tendenciositat”

Oranich afirma que va rebre "pressions" de Borràs quan feia l'informe sobre el diputat

El vicepresident de JxCat, Francesc de Dalmases, ha titllat aquest dilluns d’“irregular” l’informe elaborat per la comissió de garanties del partit arran de l’incident amb una periodista del programa FAQS de TV3 i ha reclamat que es “depurin responsabilitats”.

En un escrit dirigit a l’executiva de JxCat, al qual ha tingut accés EFE, Dalmases assenyala que l’expedient “no s’havia demanat a la comissió de garanties” i que l’informe “no es correspon de cap manera amb l’expedient informatiu” que ell mateix va sol·licitar a la direcció del partit.

L’incident va tenir lloc el passat 9 de juliol després de l’entrevista que el programa va fer amb la presidenta ara suspesa del Parlament, Laura Borràs. Dalmases va renyar la sotsdirectora del programa perquè  no li havia agradat el to i el desenvolupament de la conversa.

L’informe intern que Junts va encarregar a l’advocada Magda Oranich perquè recollís informació sobre el cas conclou que Dalmases va “perdre els nervis” i va tenir una actitud “incorrecta” quan va esbroncar una periodista del programa FAQS de TV3, que es va sentir intimidada. “Perdre els nervis de manera tan exagerada i en públic és una situació a evitar”, adverteix el document.

Segons Oranich, la investigació s’ha fet a partir dels testimonis de vint persones –incloent Dalmases i la periodista afectada– presents als estudis de TV3 el dia del programa. Segons l’informe, la majoria de testimonis “expliquen que van viure la situació amb molta tensió” i incomoditat, “incloent-hi la laboral”. “Va existir molta tensió i moltes de les persones presents van sentir un important grau d’estrès”, recull el document. El text també esmenta els suposats cops i insults que van sentir els presents.

Un dels entrevistats diu que va sentir com Dalmases deia a la periodista que era una mala professional i que “el seu programa era una merda i [tenia] una presentadora patètica”. Pel que fa als cops, que alguns han atribuït a l’acció de colpejar mobiliari, el diputat ha defensat que va fer soroll en agafar el telèfon mòbil d’una revolada de la taula.

L’expedient també es fa ressò del missatge que el dirigent de Junts va publicar a les xarxes socials després que es coneguessin els fets: “Parlant amb el diputat m’ha dit que aquesta disculpa no suposava una acceptació de culpa”.

En l’escrit dirigit a l’executiva, el vicepresident de Junts subratlla que l’informe “diu que s’ha entrevistat vint persones, que no identifiquen, ni es recullen les seves suposades manifestacions” i recorda que en el moment dels fets, “solament es trobaven presents a TV3 cinc persones”, inclòs ell mateix.

Dalmases considera que el fet que l’informe intern s’hagi “filtrat” a un mitjà –el va publicar aquest diumenge a la nit Nació Digital- eleva “les sospites de tendenciositat” del mateix. A més, carrega contra un vocal de la comissió de garanties de Junts perquè “la seva animadversió cap a mi és manifesta”.

“La filtració produïda, que deteriora públicament la meva reputació, hauria de donar lloc a una obertura del corresponent expedient per part del partit amb la depuració de les responsabilitats que es corresponguin”, conclou.

Fonts de JxCat han explicat a EFE que l’informe no ha arribat als membres de l’executiva, i que només en tenen coneixement la presidenta, Laura Borràs; el secretari general, Jordi Turull, i els membres de la comissió de garanties.


Pressions de Borràs
En una entrevista aquest matí a Rac1, Oranich ha assegurat que va rebre pressions de Laura Borràs quan feia l’informe sobre Dalmases. A més, l’advocada ha assegurat que “moltes diputades” li han fet arribar queixes sobre el vicepresident de la formació.

En declaracions a SER Catalunya, Turull ha evitat valorar l’informe i ha lamentat “moltíssim” la filtració del mateix. “Soc partidari de no fer el joc a les filtracions. És un tema prou seriós i s’ha de ser rigorós”, ha indicat. L’exconseller ha afirmat que el cas s’ha d’abordar a l’executiva, que no té previst reunir-se aquest dilluns.

Altres veus del partit consultades per EFE consideren que Dalmases hauria de dimitir si es prova que el contingut de l’informe és verídic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona