Política

Líban

El Parlament fracassa per setena vega en l’intent de nomenar el successor d’Aoun

Ja fa més de tres setmanes que va acabar el mandat del fins ara president libanès

Els partits tampoc s’han posat d’acord per formar un nou executiu i l’actual porta mesos en funcions

El Parlament del Líban ha fracassat aquest dijous per setena vegada a l’hora de triar un cap d’Estat, cosa que prolonga el buit a la Presidència del país que va començar fa més de tres setmanes i revifa els temors que no es trobi un successor per a Michel Aoun.

Una vegada més, 50 dels 110 legisladors presents aquest dijous a l’Hemicicle han votat en blanc i el candidat amb més suports, Michel Moawad, ha recollit 42 paperetes a favor, molt lluny dels 65 que marquen la majoria absoluta necessària per al nomenament del cap d’Estat del Líban.

Moawad, fill de l’assassinat expresident libanès René Moawad, és contrari al poderós grup xiïta Hezbol·là, l’aliança del qual va perdre la majoria a la Cambra en les eleccions parlamentàries del passat maig, però manté prou escons com per impedir la designació d’un rival.

La coalició prosiriana ha optat pel vot en blanc a totes les sessions celebrades fins ara i no ha anunciat públicament el seu suport a cap candidat, mentre fracassen els intents entre bambolines per acostar posicions entre els diferents blocs.

El president del Parlament, Nabih Berri, ha convocat el Legislatiu a una nova votació el pròxim dijous.

No obstant, l’elecció d’un nou cap d’Estat ha entrat en un clar punt mort que només podrà ser superat amb un acord entre els diversos partits. El repartiment de carteres del pròxim govern podria ser un punt clau en la negociació per desbloquejar el nomenament presidencial.

El final del mandat de l’expresident Michel Aoun coincideix amb els desacords per formar un nou executiu, que ja duren tres mesos. L’actual govern està en funcions des d’abans de l’estiu.

El Líban pateix sovint bloquejos polítics i aquesta no és la primera vegada que es produeix un buit a la prefectura d’Estat. L’última vegada va ser entre 2014 i el 2016 i va acabar amb un acord de mínims pel nomenament d’Aoun.

Sánchez refà la malversació sense afectar els corruptes

madrid
RENATA BEDÓS STOUT
CAP DE L’OPOSICIÓ A CUBELLES (PSC)

“Necessitem un govern amb una visió de Cubelles molt més àmplia”

CUBELLES

Joan Carles és immune

Londres

La UE viatja als Balcans per allunyar la regió de la influència russa i xinesa

Brussel·les

Rússia acusa Ucraïna d’un altre atac al seu territori

MOSCOU / KÍIV

Condemnats a mort cinc manifestants més a l’Iran

TEHERAN

Sis anys de presó i inhabilitació perpètua per a Cristina Fernández, per corrupció

buenos aires

Montse Bergés substitueix Bernat Solé com a delegada del govern a Lleida

barcelona

El govern assegura que “no s’està lluny” d’assolir un acord pels pressupostos amb Comuns, PSC i Junts

barcelona