Política

Nova investigació en la persecució a les piulades sobre el 25% de castellà

Un veí de l’Hospitalet s’acull al seu dret a no declarar al jutjat

La fiscalia lidera una investigació en la qual els Mossos han pentinat les xarxes

Un ciutadà de l’Hospitalet de Llobregat va comparèixer ahir com a investigat al jutjat d’instrucció número 3 de la seva ciutat amb relació a una piulada sobre el cas del 25% del castellà a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. Aquell cas va tenir una viva repercussió a les xarxes socials amb opinions de tot tipus, sobretot a Twitter, que ha motivat l’obertura d’una investigació exhaustiva per part de la fiscalia que pot arribar a afectar desenes de persones. Aquesta investigació és animada per la denúncia de la família que va demanar el 25% de castellà, Vox i entitats de to espanyolista.

El cas del veí de l’Hospitalet neix d’una piulada al seu compte de Twitter en què va escriure: “Em sap greu pel nen, però li haurien de fer bullying fins que fotés el camp.” El mateix afectat reconeix que el text és “desafortunat” i explica que en el seu dia ja el va esborrar. Tot això, ahir no ho va explicar al jutjat perquè es va acollir al dret a no declarar, seguint el consell de la seva advocada.

Tot i que els fets a investigar se centren en una frase d’encara no 20 paraules, l’expedient judicial d’aquest veí ocupa 500 pàgines, només quatre de les quals corresponen al seu cas. La resta corresponen a piulades d’altres persones que van investigar els Mossos d’Esquadra per encàrrec de la fiscalia.

Aquesta basta investigació va arrencar amb la denúncia de la fiscalia de 40 persones per delicte d’odi. Al març, tal com ja va indicar aquest diari, sis dels investigats van anar a declarar a la Ciutat de la Justícia i, finalment, la fiscalia va concretar la seva acusació formalitzant quatre querelles pel delicte d’odi.

Un dels advocats que porta la defensa dels investigats, Josep Rosell, explica que la manera com es va fer la investigació dels Mossos d’Esquadra ha de comportar la nul·litat radical de les actuacions. Pel que sembla, els agents de policia que van escrutar Twitter a la recerca de piulades relacionades amb el cas de l’escola de Canet anaven trucant a aquells que creien que eren els propietaris dels comptes de Twitter preguntant-los si realment eren ells i si havien escrit els textos.

“Això és una investigació prospectiva. Hi ha una falta de garanties evident, perquè no hi ha presència d’advocat”, indica el lletrat Rosell.

La investigació dels Mossos també va afectar el digital Llibertat.cat per haver publicat una informació explicant que el pare que demanava el 25% de castellà estava vinculat al partit de Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El primer ministre escocès vol mantenir-se en el poder tot i trencar la coalició

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona